Pet odličij za Pivovarno Pelicon v Grčiji

datum: 05.07.2023
kategorija: Novice

Na nedavnem mednarodnem tekmovanju Greek Beer Awards za področje jugovzhodne Evrope in Mediterana, ki je potekalo v Atenah, je ajdovska Pivovarna Pelicon osvojila pet prestižnih nagrad – dve zlati in tri bronasta odličja. Prav pa obeležujejo že deseto obletnico pivovarstva. Čestitamo!

tTekmovanje Greek Beer Awards je letos potekalo v Atenah, prvič z mednarodno noto. Poleg grških in slovenske pivovarne so sodelovali še predstavniki Cipra in Izraela, cilj organizatorjev pa je postopoma postati osrednji pivovarski dogodek za države, ki se dotikajo Sredozemskega morja kot starodavne povezovalne poti med temi državami. “Gre za države, v katerih je tradicionalna pijača sicer vino, a se kraft pivovarstvo v njih pospešeno razvija. Ker gre za države z močno razvitim turizmom, v katere na počitnice množično potujejo ljudje iz pivovarsko močnih zahodnoevropskih držav, je to odlično za vse ljubitelje piva, ki lahko tako tudi na počitnicah raziskujejo lokalno ponudbo,” izpostavlja Matej Pelicon, soustanovitelj in glavni pivovar Pivovarne Pelicon. S tekmovanja so se v Ajdovščino vrnili s kar petimi odličji, od skupno 34 podeljenih. Za pivo Kveik 2021 so prejeli zlato nagrado v kategoriji farmhouse ale, še eno zlato pa je prineslo pivo The Leaking Barrel Stout 2021 v kategoriji stout, v kateri so s pivom Time 2020 osvojili tudi bron. Domov so prinesli še dve bronasti odličji, in sicer za pivo The 3rd Pill v kategoriji India Pale Ale in za pivo Black Aurora v kategoriji porter, v kateri sodniki nobenemu pivu niso podelili zlatega ali srebrnega priznanja. Slovenska Pivovarna Pelicon je tako, poleg grške mikropivovarne Siris, od vseh sodelujočih osvojila največ nagrad.

tPivovarna Pelicon je ena najuspešnejših kraft pivovarjev v Sloveniji. Konec leta 2013 je na trg poslala prvi zvarek, od takrat pa razvila že mnogotero samosvojih receptov za piva, ki vseskozi prinašajo nagrade po izboru pivcev in iz različnih tekmovanj doma in v tujini. Anita in Matej, glavna pivovarja, ustvarjalno pristopata k delu, razvijata lastne proizvode in večata obseg proizvodnje ter ustvarjata nova delovna mesta. Zgodba o nastanku in razvoju danes ene najbolj prepoznavnih obrtnih pivovarn v Sloveniji je na Ajdovskem dober zgled širom meja. V letošnjem letu, desetletnici delovanja, izpostavljajo enega najpomembnejših uspehov, in sicer  vzpostavitev polnilnice za njihovo linijo brezalkoholnih pijač, v kateri so Hoppy Tonic, limonada Hoppy Collins in novost letošnjega leta, domača Hoppy Cola z zelišči ter brez barvil in sladil. Jubilej bodo proslavili tudi z različnimi posebnimi serijami piva, prvi je bil skoraj takoj razprodan Limoncello IPA, pravo rojstnodnevno slavje pa bo prinesla tradicionalna Pivomanija, ki bo 2. septembra potekala v Ajdovščini.