Plinovod tudi na območju novogradenj

datum: 04.07.2023
kategorija: Novice

Ajdovščina je ena od 29 občin, ki jo s plinom oskrbuje podjetje Adriaplin, ki sicer plin dobavlja po celotni Sloveniji. Podjetje je v Ajdovščini začelo z gradnjo plinovodnega omrežja, ki ga skozi leta stalno dograjuje in skrbi za njegovo vzdrževanje. V letošnjem letu se plinovod širi na območje novih pozidav na Ribniku.

Našo občino z zemeljskim plinom oskrbuje podjetje Adriaplin, od leta 2007 tudi koncesionar za dobavo plina. Podjetje je že pred tem pričelo z gradnjo omrežja, ki ga tudi vzdržuje in stalno dograjuje. Distribucijsko plinsko omrežje na območju naše občine je sestavljeno iz 19.183 metrov omrežnih plinovodnih cevi in 8.347 metrov cevi za 552 priključkov, skupaj imamo po občini napeljanih 27.530 metrov plinovoda. 

Ajdovščina raste, razvija in širi se tudi plinovod. V letu 2022 je bilo tako v mestu na novo zgrajenih 248 metrov plinovoda in 5 priključkov v dolžini 156 metrov – s plinsko napeljavo se je opremljalo območje Poslovne cone Pod Fructalom. Precej več dela si je podjetje Adriaplin zadalo za letošnje leto, ko namerava zgraditi za 1.199 metrov novega plinovoda. Omrežje se širi na območje nove pozidave Ribnik SB II – plinsko napeljavo se gradi hkrati z ostalo infrastrukturo, položenih bo za 518 metrov plinskih cevi. 205 metrov novega, povezovalnega plinovoda bo napeljanega po Tovarniški cesti, pričetek gradnje je načrtovan za jesen. Prav tako jeseni pa se načrtuje še en kos povezave v dolžini 476 metrov, in sicer preko križišča v Mircah. V letošnjem letu pa se pripravlja tudi obsežna projektna dokumentacija za nove projekte v prihodnjih letih. Plinovodno omrežje bo napeljano v PC Gobi, PC Rusne, izdeluje se projektna dokumentacija za plinovod za območje novega Zdravstvenega centra Ajdovščina, pripravlja se tudi dokumentacija za ureditev regulacijske postaje na območju avtobusne postaje in za izgradnjo nove takšne postaje s povezovalnimi plinovodi Na Livadi.