VDC Ajdovščina – Vipava na tradicionalnem taboru na Kovku

datum: 28.06.2023
kategorija: Novice

Ohranjanje samostojnosti, spoznavanje drug drugega, krepitev medsebojnih odnosov, pridobivanje novih znanj za vsakdanje življenje, gibanje in kakovostno preživljanje časa v naravi. To je za varovance Varstveno delovnega centra Ajdovščina – Vipava poslanstvo poletnega tabora na Kovku. V objem Gore so se letos vrnili že 13-ič zapored.

V dneh, ko je Vipavsko dolino zajel vročinski val, smo se s skupino varovancev VDC Ajdovščina – Vipava »preselili« na Kovk. Taborniška hiša Praprot je od 13.6. do 16.6. postala naš začasni  dom. Večina varovancev se je na torkovo jutro na Kovk podala s kombiji, pohodna skupina pa se je iz enote VDC v Ajdovščini podala kar peš – v spremstvu naše dolgoletne prijateljice in  vodnice iz Planinskega društva Križna gora. Po nastanitvi smo druženje začeli ob družabnih igrah, ga nadaljevali z obiskom bližnje kmetije, kamor se vsako leto radi odpravimo po sveže mleko. Spoznali smo kako se zakuri »Švedsko peč« in si ob večernem ognju, ob glasbi kitar ter sproščenega petja, sami spekli klobase.

Drugi dan tabora smo se razveselili obiska prijateljev iz VDC Sežana in skupaj smo se podali na pohod proti Sinjemu vrhu. Ustvarjali smo iz gline, pekli »štravbe« in prisluhnili prisrčnemu nastopu otrok iz OŠ Col. Spoznali smo 3-D tisk in si s pomočjo izdelali tablice z imeni. Za večerjo ni smel manjkati že tradicionalni bograč, ki je posebej teknil ob zvokih harmonike.

V četrtek se je skupina varovancev odpeljala v Črni Vrh, kjer smo obiskali Muzej 1. svetovne vojne. Posebno doživetje pa je bil obisk potapljačev iz Društva za podvodne dejavnosti Soča. Od blizu smo spoznali potapljaško opremo, jo »potipali« in nekateri tudi oblekli. Naučili smo se osnovnih znakov s katerimi komunicirajo potapljači pod vodo. Očarani od barvitosti in pestrosti podvodnega sveta smo večer zaključili s programom »VDC ima talent«, ki so ga pripravili varovanci sami. Ob pikniku smo peli, plesali in vnovič spoznavali, kako malo je potrebno, da se imamo skupaj lepo. Taborni ogenj je počasi ugašal, mi pa smo se odpravili k nabiranju moči za zadnji taborniški dan in povratek v dolino, kjer že razmišljamo o tem, kako lepo se bo prihodnje leto ponovno vrniti v objem Gore.

Ivana Lavrenčič, direktorica VDC