Nova publikacija o lokalnih vinskih sortah

datum: 24.06.2023
kategorija: Novice

Knjiga Lokalne vinske sorte avtorice Andreje Škvarč je na voljo na sedežih oddelkov KGZ NG

Jubilejna 50. prireditev Trte in vino – zakladi Primorske, ki je v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica minuli torek potekala v novogoriški Perli, je bila posvečena domačim in udomačenim tipičnim vinskim sortam v vinorodni Primorski. V okviru dogodka je bila predstavljena tudi publikacija Lokalne sorte vinske trte avtorice Andreje Škvarč.

Vinska sorta gnjet v kolekcijskem vinogradu Pouzelce med Ložami in Slapom.  »Avtohtone in udomačene lokalne sorte, ki smo jih v Sloveniji uspeli identificirati in ohraniti, so neizmeren potencial za križanje in iskanje lastnosti, s katerimi bodo trte in s tem tudi vinogradništvo ter vinarstvo, kljubovali prihajajočim spremenjenim razmeram, tako okoljskim in tehnoloških kot tudi fitopatološkim,« je v predgovoru v knjižico o lokalnih vipavskih sortah grozdja zapisal dr. Denis Rusjan. Avtorica knjižice, priznana ajdovska vinogradniška strokovnjakinja Andreja Škvarč, vodja Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje, je pri naboru opisanih sort izhajala iz Vertovčeve Vinoreje, oziroma iz njegovega popisa sort. Pregledala je katere so še vedno žive, še rastejo ter dodala še nekatere, ki jih sicer Vertovec ni opisal, se pa Vrtovka, verjetno ohranjena le še v kolekcijskem vinogradu. zanje ve, da so že dosti let na Vipavskem. Predstavljenih je dobre tri ducate sort z nadvse zanimivimi imeni – nekatere, na primer pinela, klarnica, pikolit, refošk, zelen … so ponovno prepoznavne in so znova našle mesto v vinogradih domačinov. Druge sorte pa bodo prepoznali le redki, ki morebiti še pomnijo, da so jih gojili njihovi predniki: cundra, čedajc, dolga petlja, racuk, rečigla, pagadebiti … Pomembno in bistveno je, da so vse opisane sorte, torej tudi te že pozabljene, zasajene in tako žive, mnoge je namreč pred pozabo Škvarčeva rešila iz starih kolecij in poskrbela, da rastejo zbrane skupaj v kolekcijskem vinogradu Pouzelce na območju med Ložami in Slapom pri Vipavi. Gre za posebno in nadvse dragoceno zbirko, gensko banko starih vinskih sort s širšega območja Primorske.

Andreja Škvarč kolekcijski vinograd z veseljem predstavi tudi obiskovalcem »Lokalne sorte so zelo raznolike in heterogene, kar je njihova posebna vrednost in bogastvo,« je v uvodu zapisala avtorica brošure Lokalne sorte vinske trte Andreja Škvarč, ki poudarja večplastni pomen ohranjanja biotske raznolikosti tako v kontekstu raznolikosti ponudbe kot za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Brošura je ugledala luč sveta s pomočjo sredstev iz dveh evropskih projektov, ki so pokrila tehnične stroške. 700 natisnjenih knjižic je na voljo na sedežih služb Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Andreja Škvarč pa vabi tudi na ogled zbirke v kolekcijskem vinogradu Pouzelce, še posebej lepo se je po njem sprehoditi v času bendime.