Na Sinjem vrhu se bohoti umetnost

datum: 20.06.2023
kategorija: Novice

Na Sinjem vrhu, domačiji Vidmarjevih, se je v nedeljo začel 31. mednarodni likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost. Na njem sodeluje 13 mednarodno uveljavljenih avtorjev, ki bodo svoje umetnine na ogled postavili v petek, 23. junija, na dnevu odprtih vrat.

tMednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost združuje umetnike v raznolikem likovnem izražanju. Letos je pod svoje okrilje združil 13 mednarodnih likovnih ustvarjalcev. Častna gosta sta Slovenec Daeko Slavec in Ukrajinec Eduard Belsky. Iz Slovenije prihajajo še slikarji Lara Ješe, Nik Anikis Skušek, Nika Černigoj in Rebeka Golob. Med tujimi umetniki pa so k sodelovanju povabili Ukrajinca Nihorja Nesmiianova, Poljaka Katrino Sadrakovo in Rafala Urbanskia, Italijana Valentino di Vita in Paola Klavora, Hrvata Elvisa Berton ter Avstrijca Roberta Gruberja. Na letošnjem simpoziju sodeluje tudi fotograf Brut Carniollus.

"Sodelujoči avtorji predstavljajo narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika," je sodelujoče predstavila umetniška zgodovinarka, vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn in izpostavila, da je več ko trideset let delovanja simpozija spletlo trdno nit med ustvarjalci in občudovalci umetnosti. Simpozij prinaša pretok likovnega ustvarjanja in pomemben preplet umetniških tokov za vso skupnost. »Prav umetnost nam omogoča, da iščemo poti do sebe in do drugega,« še dodaja umetniška vodja.

tSlikarji bodo ustvarjali vse do petka, ko bodo na Sinjem vrhu pripravili dan odprtih vrat. Zbrane bo nagovoril tudi ajdovski podžupan Matjaž Bajec. Simpozij pa bodo zaključili z razstavo, predstavitvijo avtorjev in njihovih del ter s spremljajočim kulturnim programom. Sledila bo priprava kataloga, v začetku decembra pa prva razstava v Kosovelovem domu v Sežani. Tej bodo sledile še razstave v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji, Šivčevi hiši v Radovljici, Pavlovi hiši iz Avstrije, novost pa predstavlja razstava v Čedadu v Italiji.

Simpozij letos poteka že 31. leto zapored, nastal je na pobudo slikarja Klavdija Tutte, ki v sredo, 21. junija, v Lokarjevi galeriji pripravlja otvoritev razstave 'Ko posije sonce'.  

Privoščite si umetniški navdih – bodisi na Gori bodisi v dolini!