Občina Ajdovščina in Zavod Sopotniki gostila mednarodni dogodek v Ajdovščini

datum: 18.06.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je bila v preteklem tednu gostiteljica mednarodnega dogodka, ki ga je organizirala z Zavodom Sopotniki. 80 udeležencev dogodka je spoznavalo inovativne primere dobrih praks naše občine. Zbrane je na srečanju nagovoril tudi župan Tadej Beočanin.

tV preteklem tednu smo od srede do petka v Zavodu Sopotniki v sodelovanju z Občino Ajdovščina izvedli drugi dogodek v sklopu projekta Beyond. Projekt je namenjen predstavitvi dobrih praks in rešitev, ki so bile razvite med epidemijo Covid-19, ter razmisleku, kako lahko te rešitve nadgradimo in razširimo, da bodo pozitivno vplivale na dobrobit lokalnih skupnosti tudi v bodoče. Vključenih je 7 partnerjev: Občina Ormož, Občina Cestica s Hrvaške, Občini Usseaux ter Cavriago iz Italije, Občina Heiningen iz Nemčije, ter nevladni organizaciji Zavod Sopotniki ter Sásd iz Madžarske.

Prvi dan sta udeležence dogodka nagovorila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je predstavil prizadevanja Občine Ajdovščina k vključevanju prebivalstva v oblikovanje lokalnih politik in prizadevanje občine ne le h gospodarskemu razvoju pač pa tudi za razvoj kvalitete življenja občanov na področju vzgoje in izobraževanja, športa, skrbi za starejše in druge ranljivejše skupine. Uvodnemu nagovoru se je pridružil tudi gospod Mirko Korotaj, župan Občine Cestica, ki je najprej podelil informacije o trenutnem stanju občine, ki so jo močno prizadele nedavne poplave in zemeljski plazovi ter hkrati izrazil prepričanje, da bo tudi tokratni dogodek bogat vir informacij, kako se sorodne občine soočajo s problematiko starejših, mobilnosti in povezanih tem. Med udeleženci dogodka je bil prisoten tudi župan nemške občine Heiningen, gospod Norbert Aufrecht.

Za skupaj nekaj preko 80 udeležencev dogodka je bil najzanimivejši drugi dan, ko se seznanili z dobrimi »bottom-up« in participatornimi praksami izboljšanja kakovosti življenja v podeželskih skupnostih:

-  predstavitev storitve brezplačnih prevozov za starejše Zavoda Sopotniki. Zavod Sopotniki je predstavil, zakaj je njihova storitev več kot le prevoz, saj gre za socialno rešitev, ki na inovativen način vključuje številne deležnike (posameznike, lokalna podjetja, lokalne oblasti ter druge) ter sloni na naprednih lastno razvitih IT orodijh.

-          predstavitev projekta Izročilo Zavoda Dobra pot, k prispeva k razvoju podeželskih območij s pomočjo lokalnega izročila. V sklopu projekta je bila vzpostavljena platforma, ki vključuje posneta dokumentarna gradiva o lokalnih obrteh, snovni in nesnovni kulturni dediščini, učna gradiva za šole ter napredno e-trgovino, kjer so produkti teh obrti na voljo tudi preko virtualne (VR) in obogatene resničnosti (AR).

-          predstavitev storitve ToyotaGO Toyote Adria d.o.o., povsem digitalizirane mobilnostne rešitve na zahtevo, ki se fokusira predvsem na podeželjska območja, kjer obstoječe oblike javnega prometa na prinašajo ustreznih rezultatov.

-          predstavitev participatornih procesov v Občini Ajdovščina, od participatornega proračuna, ki občanom omogča odločanje ter financiranje projektov in rešitev v njihovih vaseh in ulicah do participacije na vseh nivojih.

tUdeleženci so drugi dan zaključili z vodenim ogledom čudovitega Vipavskega Križa ter večerjo z razgledom na Sinjem Vrhu.

Tretji dan so udeleženci dogodka izkoristili za voden ogled mesta Ajdovščina, projektni partnerji pa so se srečali na partnerskem sestanku, kjer so evalvirali izvedbo tokratnega dogodka ter pričeli s pripravljalnimi aktivnostmi za tretjega, ki se bo konec letošnjega septembra odvil v Nemškem Heiningenu.

Organizatorji iz Zavoda Sopotniki ter Občine Ajdovščina smo ponosni, da so udeleženci dogodek ocenili kot izredno zanimiv in izrazili veliko navdušenje nad inovativnostjo in naprednostjo prikaznih praks.

Tekst: Zavod Sopotniki