V novih vodohranih velika zaloga pitne vode že pred poletjem

datum: 14.06.2023
kategorija: Novice

Rezultati velike naložbe v boljšo javno oskrbo s pitno vodo v občini Ajdovščina so že tu. Obsežen projekt izgradnje rezervnih vodnih virov in povezovanja vodovodnih sistemov bo sicer zaključen v mesecu oktobru, s poskusno priključitvijo novih vodohranov vodarne Hubelj v vodovodni sistem pa se lahko uporabniki zanesljive oskrbe z vodo nadejamo že pred morebitnimi sušnimi obdobji.

hubeljGradbena dela so v okviru projekta Celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj-Skuk že od začetka gradnje potekala po načrtih, zato se lahko že v teh dneh veselimo prvih rezultatov velike naložbe, ki trenutno predstavlja enega od največjih investicijskih projektov v občini. Za naložbo v večjo zanesljivost oskrbe in neoporečnost pitne vode je Občina Ajdovščina uspela pridobiti znatno sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev.

Med tremi odseki gradnje je bila prva zaključena tri kilometre dolga povezava vodovodnih sistemov Hubelj in Skuk. Danes že delujoča povezava dveh samostojnih vodovodov bo pomembno prispevala k zanesljivosti oskrbe z vodo. Še večji prispevek k zanesljivosti delovanja celotnega sistema pa predstavljajo novo zgrajeni vodohrani ob vodarni Hubelj. 3.000 m3 vode, kolikor znaša njihova prostornina, predstavlja zadostno zalogo za 8-urno delovanje v primeru okvar pri največji porabi vode. Vodarna Hubelj je z novimi vodohrani v teh dneh poskusno že priključena v sistem, v vodarni pa že deluje tudi novi objekt za dezinfekcijo, ki v sistemu zagotavlja ustrezno kakovost pitne vode. Po poskusnem obdobju bo vodarna pridobila uporabno dovoljenje. Voda bo v sistem odslej pritekala iz vodohranov, kar zagotavlja bistveno bolj ekonomično in ravnovesno delovanje vodarne, ki je bila pred nadgradnjo ob konicah porabe maksimalno obremenjena. Do zaključka projekta bo urejena še zunanjost novega objekta, jeseni pa je načrtovana tudi ozelenitev okolice.

hubeljV zaključno fazo se prav tako že preveša gradnja vodovodne povezave med Colom in Hrušico, natančneje do gostilne Stara pošta, ki vključuje tudi vodovodno povezavo do vasi Bela. Ob trasi sta že dokončana oba vodohrana, ki bosta vsak s 100 m3 prostornine dodatno prispevala k zanesljivosti oskrbe z vodo. Trenutno potekajo dela na zadnjem kilometru trase v Podkraju med šolo in kapelico v zgornjem delu vasi, sočasno pa tu potekajo tudi arheološke raziskave. Za krajane in druge uporabnike ceste predstavlja veliko pridobitev tudi vzporedna obnova odseka državne ceste med naseljem Podkraj in gostilno Stara pošta, ki jo Občina Ajdovščina izvaja v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo. Cesta bo v celoti obnovljena tudi med vasmi Višnje in Bela, kjer je izgradnja vodovoda že končana.

Nova vodovodna povezava med Colom in Hrušico bo vsem prebivalcem omogočila priključitev na javno, bistveno bolj zanesljivo vodovodno omrežje. Predvidenih je 108 novih priključkov. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina zato vzporedno že vodi postopke za priključitev gospodinjstev na javni vodovodni sistem. Stroški izvedbe gospodinjskih priključkov bodo sofinancirani iz občinskega proračuna.

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Projekt je sofinanciran s pomočjo sredstev EU v višini do 3.067.901,99 EUR in nacionalnega prispevka iz državnega proračuna v višini do 541.394,47, razliko prispeva Občina Ajdovščina.

logo