Ekipe prve pomoči so neprecenljive!

datum: 12.06.2023
kategorija: Novice

med zasedbami, ki so se potegovale za nastop na državni ravni je bila tudi ekipa RKS  Območnega združenja Ajdvoščina z vodjo Marico Batič.

V soboto, 10. junija, je na območju ajdovske občine potekalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Sodelovalo je 10 ekip iz Obalno-Kraške, Primorsko-Notranjske in Severnoprimorske regije.

RK AjdovščinaV Ajdovščini je v soboto potekalo tekmovanje in preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa – in to s celotnega zahodnega dela naše dežele –  ali povedano še drugače s področja treh izpostav uprave RS za zaščito in reševanje: Koper, Postojna in Nova Gorica.   

Nastopajoče je najprej pozdravil  podžupan občine Ajdvoščina  gospod Matjaž Bajec, ki je med drugim izpostavil:  »Veseli me, da je v naši sredini toliko prostovoljcev, ki ste pripravljeni svoj čas nameniti tako humani in sočutni dejavnosti, kot je reševanje v nesrečah. Vaše poslanstvo je neprecenljivo, saj ob zelo zahtevnem in natančnem družbeno-koristnem delu širite tudi pozitivno idejo o solidarnosti, o medsebojni pomoči.«

Enega predstavnika so imela tudi prostovoljna gasilska društva, in sicer je to bila ekipa PGD Komen.  Regijsko tekmovanje in preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči sta organizirala Območno združenje Rdečega križa Slovenije Ajdovščina s sekretarko Ireno Žgavc na čelu in izpostava URSZR (Uprave RS za zaščito in reševanje)  Nova Gorica. O pomenu tovrstih vaj sta  spregovorila tudi vodja izpostave magister Samo Kosmač in predsednica Rdečega križa Slovenije  magistra Vesna Mikuž. Na štirih delovnih mestih v središču Ajdovščine  je znanje kazalo 10 ekip prve pomoči. Polovica od teh je tekmovalo in skušalo zbrati čim več točk ter se tako uvrstiti na državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. To bo sredi septembra v Zasavju. Ali se je kateri s tekmovanja v Ajdovščini  uspelo prebiti na državno, pa bo znano šele po koncu vseh  regijskih preizkušenj. 

 

foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko