Doživetij poln konec tedna

datum: 09.06.2023
kategorija: Novice

Predpočitniška vročica se stopnjuje - še en živahen konec tedna je pred nami. V Vipavskem Križu že nocoj pričenja tridnevnica s kar tremi dogodki – Kriški semanji dnevi, Praznik vipavskih češenj in Festival vina zelen. V Dobravljah se bodo v soboto pod modrim nebom družili člani kulturnih društev, na Ustjah pa bo Numulit.us obeležil že 20 let delovanja.

Nocoj bo na Lavričevem trgu v Ajdovščini zanimiv glasbeni-filmski večer: Orkester v živo in na platnu, v Vipavskem Križu pa se z gledališko predstavo Tri sestre v izvedbi gledališča Kontrada iz Kanala pričenjajo Kriški semanji dnevi. V soboto se nadaljujejo s celodnevnim dogajanjem, ki ga bosta popestrila tudi Praznik vipavskih češenj in Festival vina zelen – po Kriških gasah bo na pokušini preko 30 zelenov iz celotne Vipavske doline. Gostje festivala bodo tudi Evropski vitezi vina, na sporedu festivala pa bodo viteške igre skupine viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. Kriški semanji dnevi se v nedeljo, po celodnevni tržnici in programu za družine, zaključuje z glasbenim večerom s klapo Lumin.

Sobota bo kulturno pestra v Dobravljah, kjer bodo pod večer, na šolskem dvorišču, pod modrim nebom nastopila kulturna društva, člani Zveze kulturnih društev Ajdovščina. Nastopilo bo kar 15 različnih kulturnih skupin, pretežno so zborovske zasedbe. Na Ustjah pa bo v soboto rojstnodnevno praznovanje – društvo Numulit.us bo namreč s športno-zabavnim programom obeležilo že 20 let delovanja.

Tudi športa ta konec tedna ne bo manjkalo – Športno društvo Tekači Vipavske doline vabi na nadvse zanimiv tekaški dogodek Povežimo Vipavsko dolino. Start štafetnega teka, ki ni tekmovalne narave, bo pred Lanthierijevim dvorcem v Vipavi, cilj pa po 42 kilometrih v Mirnu. Na trasi so tri menjalne postaje.

Teklo se bo tudi v nedeljo, navzgor – napovedan je namreč že 14. gorski tek na Malo goro. Preteči bo treba 4.800 dolžinskih in 800 višinskih metrov, tek šteje za pokal Primorskih gorskih tekov, hkrati pa bo to državna pokalna tekma za veterane. Če vam tek navzgor ne diši najbolj, pa bodo na Mali gori nadvse veseli pohodniških navijačev.

Še več doživetij pa poiščite v spletnem koledarju prireditev Vipavske doline.