Obeta se četrti cikel Moje pobude

datum: 23.03.2023
kategorija: Novice

Tudi v letošnjem letu boste občanke in občani lahko odločali o novih projektih, ki bodo oplemenitili našo skupnost. Obeta se namreč 4. cikel Moje pobude, participativnega proračuna, ki bo predvidoma stekel še pred poletjem. Snuje se tudi mobilna aplikacija mAjdovščina, prek katere bo v prihodnje moč pobude tudi oddajati in o njih glasovati.

Občina Ajdovščina je s participativnim proračunom orala ledino v Sloveniji. Občankam in občanom smo omogočili podajanje pobud, saj vemo, da imate občani vedno veliko idej, ki pa jih skozi ustaljene postopke odločanja ne morete ustrezno izraziti in uveljaviti. Z uvedbo participativnega proračuna, poimenovanega Moja pobuda, se je v občini Ajdovščina izoblikovala možnost soodločanja in aktivnega vključevanja v projekte, pomembne za celotno skupnost. V že treh uspešno izpeljanih izvedbah ste občanke in občani dokazali, da imate veliko izvirnih idej, z uresničitvijo katerih je naša skupnost ogromno pridobila.

To se je skozi tri cikle izvedbe tudi potrdilo – občani ste prijavili kar 260 projektov, med njimi veliko zelo različnih idej in mnogo domiselnih rešitev, kako izboljšati pogoje življenja v določenem kraju ali pa denimo prispevati k ohranitvi naravne in kulturne dediščine kraja. Doslej je bilo uresničenih že več kot 80 pobud, še 9 jih bo izvedenih do konca poletja. Pomenljiv je podatek, da volilna udeležba narašča, še zlasti na območjih na podeželju, v Dolgi Poljani se je glasovanja udeležilo več kot 70 % krajank in krajanov.

Z izvedbo četrtega cikla, ki se obeta ob koncu pomladi, uvajamo tudi novost – razvijamo namreč mobilno aplikacijo mAjdovščina, s katero bo v prihodnje pobude moč oddati in o njih tudi glasovati prek mobilne aplikacije. O idejah, pridobitvah in pobudah za vaš kraj pa lahko že začnete razmišljati, da boste imeli projekte pravočasno nared.