Pilonova galerija gostuje v Kočevju

datum: 19.03.2023
kategorija: Novice

Od 2. marca 2023 je v Likovnem salonu Kočevje, ki je ena od lokacij Pokrajinskega muzeja Kočevje, odprta gostujoča razstava Pilonove galerije Ajdovščina z naslovom Veno Pilon, fotograf. Izbor del iz Pilonovega bogatega fotografskega opusa bo na ogled do 13. maja 2023.

pilon Kot so na odprtju povedale direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje Vesna Jerbič Perko, višja kustosinja kočevskega pokrajinskega muzeja Nadja Kovačič in direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek, je ta za obe instituciji prva razstava v letu, v katerem obeležujeta 70. in 50. obletnico začetkov delovanja, pomembna priložnost za povezovanje in izjemnega pomena za prikaz Pilonovih fotografij širšemu krogu ljudi.

Zanimivo razstavišče Likovnega salona Kočevje, ki se nahaja v stavbi nekdanje stare mestne lekarne v središču Kočevja, je z veliko skladnostjo prostora in predmetov vase sprejelo raznovrstne Pilonove fotografske umetnine, ki jih je avtorica razstave Tina Ponebšek tematsko in kronološko celovito povezala, izhajajoč tudi iz umetnikovih osebnih zapisov, ki na visokih belih stenah salona z življenjem povezujejo prehode med fotografijami.

pilonRazstava predstavi Pilonova fotografska dela v širokem naboru motivov. Od najzgodnejših iz albuma Primorsko do zadnjih na barvnih diapozitivih Ferrania iz obdobja 1960–1970. Iz tridesetih let 20. stoletja prevladujejo portreti pariških sodobnikov, prijateljev, umetnikov, znancev iz pestre montparnaške umetniške družbe, portretiral je družino, ženo Anne-Marie in sina Dominiqua, ter prijatelje Slovence, ki so bili pogosto v gosteh na njegovem domu in v ateljeju na Rue de la Grande-Chaumière na Montaparnassu. Med razstavljenimi deli so tudi vnaprej postavljena tihožitja ter na drugi strani študije izložb v nočni svetlobi in nenavadni izrezi uličnih scen. Sicer pa je Pilon že v svojem slikarstvu posebno pozornost posvetil portretiranju, tako da ne preseneča, da je to iskanje globlje vsebine človeške duše prenesel še v fotografijo.

Še veliko več boste lahko izvedeli na predavanju o ustvarjalnosti Vena Pilona s Tino Ponebšek 21. aprila ob 18.00 v Likovnem salonu Kočevje, ki svoja vrata odpira vsak dan od ponedeljka do sobote. Lepo vabljeni v Kočevje. Ogled razstave je brezplačen.

pilonova