Na obisku pri pobrateni Občini Quiliano v Italiji

datum: 15.03.2023
kategorija: Novice

V tem tednu so se predstavniki ajdovske občinske uprave na sedežu italijanske Občine Quiliano, ki se nahaja v provinci Savona, sešli s tamkajšnjim občinskim vodstvom. To srečanje postavlja nove temelje pobratenja med Quilianom in Ajdovščino, ki je bilo prvotno vzpostavljeno leta 1974. V Ajdovščini imamo v znak pobratenja poimenovano Ulico Quiliano, prav tako je v Quilianu ulica, poimenovana Via Ajdovščina.

tObčina Ajdovščina se je z mestom Quliano pobratila leta 1974. Iz tega pobratenja so se razvile številne dejavnosti, izmenjave in sodelovanja med obema občinama na področju kulture, izobraževanja, športa, pa tudi izmenjave izkušenj s področja gospodarstva in urbanega razvoja. V Ajdovščini še vedno obstaja ulica, posvečena Quilianu, prav tako v Quilianu poteka Via Ajdovščina. Obnova sporazumov o pobratenju v okviru aktualnih družbenih sprememb je bila osrednja tema srečanja, ki je v tem tednu potekalo v mestni hiši v Qulianu, med delegacijama občinskih uprav, na čelu z županoma Tadejem Beočaninom in Nicolom Isetto. Srečanje se je pričelo s pogovorom o vodenju in rasti obeh občin ter hitro privedlo do odkritja številnih skupnih točk, kot na primer trajnostnega razvoja, strategije občine do 2030 ter črpanja sredstev tako na nacionalni kot tudi na regionalni in lokalni ravni. Dotaknili so se tudi tematike varovanja okolja, ohranjanja kulturne, družbene, športne dediščine, pa tudi gospodarskega razvoja ter pomena razvijanja lokalnih produktov in vsesplošnega ohranjanja značilnosti območja. Izpostavljene so bile tiste skupne točke povezovanja, na katerih se Quiliano in Ajdovščina še dodatno angažirata za prihodnost.

tPo konstruktivni razpravi sta delegaciji Quiliano in Ajdovščina potrdili medsebojno pripravljenost  za ponoven zagon in nadaljnje negovanje že vzpostavljenega partnerstva, tudi za izmenjavo novih upravnih in političnih izkušenj na temeljih skupnega načrtovanja. S tem srečanjem se je torej ponovno začel institucionalni dialog, katerega cilj je povrniti vrednost pobratenja med Quilianom in Ajdovščino.

»Z veseljem smo se odzvali povabilu Občine Quiliano, da obudimo nekdaj tesno zasnovane odnose, ki so povezale več generacij Ajdovcev s prebivalci mesta Quiliano. Izmenjava medsebojnih izkušenj ter negovanje odnosov z mestom, ki temelji na pobratenju izpred več desetletij, je smiselno obuditi. Takrat so nas združile druge okoliščine, ki smo jih z raznolikimi udejstvovanji redno negovali, tako z obiski kot izmenjavami šolarjev, stkale so se marsikatere prijateljske vezi, tako na poslovnem kot tudi zasebnem področju. Nekatere takratne vezi so ostale zapisane v času, druge pa nakazujejo novo smer povezovanja in tsodelovanja, čemur smo prve smernice nakazali prav na srečanju, ki je podalo novo smer izmenjave izkušenj – tako upravnih, političnih kot družbenih,« je ob srečanju izpostavil župan Tadej Beočanin.

»Mislim, da je bilo to izjemno pozitivno srečanje,« je izjavil župan mesta Quiliano Nicola Isetta. »Vsekakor je bila temeljna volja, da preverimo možnost ponovne vzpostavitve odnosov z Občino Ajdovščina, ki je v teh letih doživela močan in pomemben razvoj v smislu modernizacije, pozornosti do prihodnjih scenarijev v prenovljeni sodobni in evropski viziji. Z zanimanjem smo prisluhnili kar nekaj primerov dobrih praks, ki odlikujejo delo uprave na čelu z županom Tadejem Beočaninom in upamo, da bomo lahko skupaj delovali za uspešen razvoj naših skupnosti

Ob koncu obiska si je delegacija občinske uprave Ajdovščina lahko ogledala originalne uradne dokumente podpisa pogodbe o pobratenju ter nekatere vidne turistične točke mesta Quiliano.