Katero od trinajstih bo Županovo vino 2023?

datum: 15.03.2023
kategorija: Novice

Na včerajšnjem občinskem vinskem ocenjevanju je izmed 73 prispelih vzorcev ocenjevalna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica izbrala 13 vrhunskih vin, prejemnikov Listin odličnosti, izmed katerih bo župan izbral letošnje Županovo vino Občine Ajdovščina.

vinoObčinsko vinsko ocenjevanje v Ajdovščini je eno večjih v regiji. Letos se ga je udeležilo 21 vinarjev iz 10 vinogradniških vasi, s kar 73 vzorci: 13 različnih sort, obe zvrsti in penine. Kot vsa leta doslej je tudi letos vina ocenila komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica: predsednica Tamara Rusjan ter članice Andreja Škvarč, Mojca Mavrič Štrukelj, Mirjana Košuta in član Zoran Zavrtanik, tajnica komisije je bila Darja Marc. Sodelovala sta tudi dva opazovalca, ki sta priložnost izkoristila predvsem za preizkus njunih brbončic, oba mlada, oba prihajata z vinogradniških kmetij, Ana Kodele iz Budanj in Jakob Pipan s Planine. Ocenjevanje je potekalo popolnoma anonimno, ocene bodo vinogradniki prejeli po pošti na dom.

Delo komisije je bilo kar zahtevno, splošna ocena pa odraža lansko vremensko sezono – hudo poletno sušo in blagodejno jesensko deževje. Vinogradniki so se tako morali nadvse potruditi pri peninah in svežih vinih, medtem ko so rdeča vina, katerih grozdje je dočakalo jesensko osvežitev, predvsem pa je bilo med vzorci precej vin starejših letnikov, nadvse bogata, tako v količini, kot v okusu. V letošnjem naboru je bilo tako manj vzorcev penin, svežih belih vin in rosejev, na drugi strani pa je bila pestra ponudba žlahtnih rdečih vin. Velja pa poudariti, da je večina prispelih vin zelo dobrih, visoko kakovostnih, mnogo jih je doseglo vrhunsko oceno.

Listine odličnosti izbranim vinom bo župan Tadej Beočanin podelil na prireditvi Turistična pomlad, ki bo letos potekala 3. aprila v Bukovici, ko bo razglasil tudi Županovo vino 2023. Izbiral bo med naslednjimi vini:

vina iz domačih sort pinela in zelen:

pinela 2022, Vinarstvo Štrancar, Planina 

pinela 2021, Vina Čehovin, Gaberje

zelen 2022, Bojan Furlan, Zavino

ostala bela vina:

Planta bela, bela zvrst 2020, Posestvo Štokelj, Planina

rebula 2022, Vina Čehovin, Gaberje

malvazija 2022, Furlan Bojan, Zavino

sauvignon 2022, Tomaž Božič, Planina

rose vina – ni bilo izbrano nobeno vino

rdeča vina:

Planta rdeča, rdeča zvrst 2020, Posestvo Štokelj, Planina

merlot 2020, Posestvo Ferjančič, Planina

merlot cru 2019, Posestvo Štokelj, Planina

merlot 2017, Stojan Ušaj, Črniče

cabernet sauvignon 2020, Miha Cigoj, Črniče

penine:

penina pinela 2019, Posestvo Štokelj, Planina

Čestitke vsem vinogradnikom, ki ste sodelovali na letošnjem ocenjevanju!