Imamo novega krvodajalskega viteza

datum: 14.03.2023
kategorija: Novice

Na Ajdovskem pridobili novega viteza krvodajalstva. To je s stotim darovanjem krvi postal Marjan Paljk iz Velikih Žabelj, ki kri daruje že vse od 18 leta dalje. Skupno so ajdovski in vipavski občani v letu 2022 darovali 1281 eno krvi! Hvala vsem, ki z darovanjem dragocene tekočine rešujete življenja.

kriV Rdečem križu Ajdovščina s številnimi srečanji na različnih lokacijah spodbujajo darovanje najdragocenejše tekočine in dosegajo vzpodbudne odzive. Marjan Paljk iz Velikih Žabelj kri daruje od 18. leta dalje. Začel je leta 1977 in v 46-ih letih rednega darovanja dosegel sto odvzemov. Že kot 6-letni deček je tri mesece preživel v bolnici in takrat spremljal sorodnike in ostale, ki so darovali kri za pomoč bolnim. Sklenil je, da jim bo sledil, in danes si bolj kot priznanj želi, da bi njegova plemenita dejanja pritegnila mlajše. Sam bo, kot je povedal, daroval dokler bo lahko. Iskrene čestitke ob tako plemenitem, jubilejnem darovanju in mnogo zdravja tudi v prihodnje.

Rdeči križ Ajdovščina je skupaj z Zavodom RS za transfuzijsko medicino v letu 2022 izvedel dve terenski krvodajalski akciji v Ajdovščini in Vipavi, in sicer tri-dnevno v maju in tri-dnevno v septembru. Dva dni je akcija potekala na Ljudski univerzi Ajdovščina in en dan v vipavski tvojašnici. Prve se je udeležilo 404 darovalcev, druge pa 394. Skozi celo leto so lahko krvodajalci iz vipavske in ajdovske občine kri darovali vsak ponedeljek in sredo od 7.30 do 11. ure v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica v stari stavbi šempetrske bolnice. V letu 2022 je bilo tam izvedenih 483 odvzemov krvi krvodajalcev iz ajdovske in vipavske občine, kar je podobno kot leto prej. Kar dvakrat, in sicer v septembru in decembru, so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske iz Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava podali pobudo za darovanje krvi. Združenje je organiziralo avtobusni prevoz do CTD Nova Gorica. V obeh terminih skupaj je kri darovalo skoraj 70 pripadnic in pripadnikov SV.

Skupno so ajdovski in vipavski občani leta 2022 namenili 1281 enot krvi, kar je sicer nekoliko manj kot leta 2021, a za odločitev ni nikoli prepozno, zato Rdeči Križ Ajdovščina medse vabi tudi nove krvodajalce. Iz RK Ajdovščina sporočajo, da se lahko za darovanje odločite kadarkoli. Zaloge krvi lahko povečate tudi Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, ki se nahaja v stari stavbi šempetrske bolnice. Dnevno osvežene podatke o zalogah krvi vseh krvnih skupin mogoče spremljati na tej spletni strani 'daruj kri'.  

 

Vsem, ki predano in nesebično pomagate z darovanjem dragocene tekočine, iskrena hvala.