Policija svari pred nevarnostjo vlomov!

datum: 02.02.2023
kategorija: Novice

Policisti PP Ajdovščina so v obdobju zadnjih dveh mesecev obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše na severnem Primorskem, še zlasti na območju Vipavske doline, zato poziv občankam in občanom, da namenijo več pozornosti morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah, še zlasti po vaseh. Previdnost ne bo odveč!

Za policiste sta bila pretekla dva meseca v znamenju številnih vlomov v stanovanjske hiše. Z namenom preprečevanja tatvin policisti svetujejo previdnost, še zlasti s preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine. Pred nami so zimske počitnice, ki jih bo marsikdo preživel na lepšem, zato še posebno svarilo, da sami zmanjšate možnost tatvin tako, da več pozornosti namenite samozaščitnemu ravnanju, med katere sodijo naslednji ukrepi:  

-          poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)

-          tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;

-          doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

-          ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti,

-          denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev,

-          ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,

-          z vidnih mest umaknite vrednejše predmet,

-          ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti.

Vlome v stanovanjske   hiše   in  druge  objekte  storilci  pretežno  izvršujejo  v popoldanskem  času  oz.  takoj  ko  se  stemni  (v zgodnjih večernih urah). Storilci  praviloma  izkoristijo odsotnost stanovalcev in vlamljajo v tiste hiše,  v  katerih  je  tema oz. ni videti, da je kdo doma, in sicer tako, da najpogosteje  s  primernim  predmetom  (običajno gre za montirno železo oz. večji izvijač) na vzvod vlomijo okna, vhodna ali balkonska vrata.

S ciljem odkritja vlomilcev Policija nenehno in intenzivno zbira obvestila, načrtuje in izvaja pogostejše nadzore na območjih, kjer prihaja do gostitve vlomov. Pri dosedanjih uspešno preiskanih kaznivih dejanjih ugotavljamo, da storilci  navedenih  kaznivih  dejanj pogosto ne izhajajo z območja Goriške regije,  temveč  iz območja drugih delov Slovenije oz. iz tujine. Policisti vse  primere  vlomov  intenzivno preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditev storilcev teh kaznivih dejanj.

Zato tudi v  prihodnje  pozivamo  vse,  ki so bili priča izvrševanju vlomov ali so na primer  opazili  na  begu  vlomilce  (storilce), da svoja opažanja in druge koristne  informacije  nemudoma  sporočijo  Policiji  na  znano interventno številko policije 113 ali obvestijo najbližjo policijsko postajo. Pokličejo lahko  tudi  na  brezplačno  anonimno  telefonsko  številko  080  1200,  ki posamezniku  (klicočemu) zagotavlja popolno anonimnost.  Če postanete žrtev kaznivega  dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti  čim več  podatkov  o njem: videz, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal …

Ravnajmo previdno in samozaščitno!