Na pragu kulturnega februarja

datum: 31.01.2023
kategorija: Novice

Z obeleževanjem kulturnega praznik v naši občini najprej pričenjajo na Colu. Proslavo z naslovom 'Slovenski kulturni praznik na Osnovni šoli Col', 1. februarja ob 18. uri, posvečajo rojaku, zborovskemu skladatelju in duhovniku Jožetu Troštu. 8. februarja pa bo v ajdovski Dvorani prve slovenske vlade tradicionalno potekala proslava Zveze kulturnih društev Ajdovščina.

Proslavo na Colu skupaj prirejata Osnovna šola Col in Krajevna skupnost Col, posvečata jo rojaku, skladatelju Jožetu Troštu, ki je na področju zborovskega petja pustil neizbrisen pečat – tako v skladateljskem delu, kot tudi kot zborovodja, pomembne zasluge pa ima tudi pri obuditvi Orglarske šole v Ljubljani. Na Colu se bodo ustvarjalnemu rojaku posvetili s pesmijo – na proslavi bodo nastopili vsi trije colski pevski zbori: Moški pevski zbor Duri, Mešani pevski zbor Razpotje in Ženski pevski zbor Marjetice. Skladbe bodo v lep, pisan in bogat kulturni šopek povezali učenke in učenci OŠ Col. Slavnostni govornik na proslavi bo msgr. dr. Jurij Bizjak, dogodka se bo udeležil tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Zveza kulturnih društev Ajdovščina pa vabi 8. februarja na osrednjo proslavo ob prazniku kulture v občini. Tudi ta bo pevsko obarvana – nastopili bodo Mešani mladinski pevski zbor Srečko Kosovel, ki ga sestavljajo dijakinje in dijaki iz Vipavske doline, ter učenke in učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. Slavnostni govornik na proslavi bo Boris Blažko iz Lokavca. Na proslavi bodo podeljena priznanja ZKD Ajdovščina zaslužnim za kulturni utrip v občini.