15. marca se bo rok za pristop k namakalnemu sistemu iztekel

datum: 27.01.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v lanskem letu pospešeno pristopila k pridobivanju soglasij za dolga desetletja pričakovani namakalni sistem v zgornjem delu Vipavske doline. Zbiranje soglasij lastnikov kmetijskih zemljišč za pristop v namakalni sistem se izteka.15. februarja bo objavljen zemljevid pokritosti in lastnikom bo odtlej dalje na voljo še mesec dni za podpis pogodb.

Za pridobitev evropskih sredstev in s tem vso potrebno dokumentacijo, ki temu pritiče, je potrebnih 67 odstotkov soglasij lastnikov kmetijskih zemljišč. Doslej je uspela Občina Ajdovščina pridobiti soglasja za nekaj več kot 600 ha površin hektarjev od načrtovanih 1500, obeta se še dodatnih 140 iz Sklada kmetijskih zemljišč. Največ zanimanja za vzpostavitev namakanja so izkazali lastniki zemljišč na namakalnem polju Vrtovin (96 %), sledijo polja Selo-Batuje, Brje-Žablje … Najmanjši interes pa je med lastniki zemljišč med Ajdovščino in Lokavcem, kjer so pogodbe podpisane za 29 % zemljišč. Do 15. februarja bo objavljen zemljevid namakalnega območja, ki bo prikazal, katere površine bodo predvidoma pokrite z namakalnim sistemom in katere ne. Po objavi zemljevida bodo imeli lastniki na voljo en mesec, da še pristopijo. 15. marca pa bo zbiranje podpisov zaključeno. Območja, kjer bo podpisov dovolj, bodo vključena v namakalni sistem, ostala pa bodo izločena. »To pomeni, da jih vsaj nekaj desetletij ne bo mogoče opremiti z namakalnim sistemom,« izpostavlja župan Tadej Beočanin, ki se je tudi sam angažiral v promocijo namakalnega sistema. »Zato še enkrat moj poziv vsem lastnikom, da naj se vendarle odločijo tudi za vključitev njihovih površin v območje namakanja, kajti to je tisto, kar Vipavska dolina dolgoročno potrebuje,« še dodaja.

Tako vodstvi obeh občin, Ajdovščina in Vipava, kmetijski strokovnjaki in znanstveniki poudarjajo, da gre za nujno potrebno naložbo v obstoj in razvoj kmetijstva v Vipavski dolini, ki je z zagotovljenim evropskim sofinanciranjem ena zadnjih priložnosti, da uresničimo dolgo trajajoče sanje o namakalnem sistemu. Po trenutnem stanju bo za naložbo, ocenjeno na 32 milijonov evrov, z zagotovljenim sofinanciranjem EU in države, najverjetneje potrebno zmanjšati namakalno območje – na kakšen obseg, bo znano v drugi polovici marca.