Referendumska nedelja se je že pričela

datum: 22.11.2022
kategorija: Novice

Do konca leta bomo v Ajdovščini vsaj še enkrat povabljeni na volišča. Predčasno referendumsko glasovanje je že odprto, v Ajdovščini lahko vnaprej izrazimo svojo voljo na volišču, ki je danes, jutri in pojutrišnjem med 7.00 in 19.00 odprto v Upravni enoti Ajdovščina.

V nedeljo, 27. novembra, bo potekalo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih: o noveli Zakona o vladi, noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Volivke in volivci se bomo odločali ali smo za uveljavitev teh treh zakonov ali proti. Tako kot običajno, so tudi za referendumska glasovanja odprta predčasna volišča, od 7.00 do 19.00 v torek, sredo in četrtek pred referendumsko nedeljo. V Ajdovščini je volišče za predčasno glasovanje odprto na Upravni enoti Ajdovščina. Še vedno je tudi čas za prijavo glasovanja »omnia«, torej izven kraja stalnega prebivališča, o čemer je treba obvestiti okrajno volilno komisijo najkasneje 3 dni pred dnem glasovanja, preko portala e-uprave (tudi če nimate uradnega e-podpisa).

Referendum je eden izmed temeljev neposredne demokracije. Je demokratični postopek, namenjen vsem državljankam in državljanom z volilno pravico, da se izrečejo o referendumskem vprašanju.