Trume zadovoljnih pohodnikov na jubilejnem Vertovčevem pohodu

datum: 22.11.2022
kategorija: Novice

Kmečka tržnica pod hrastom ob zaključku jubilejnega pohoda.

Nedelja je na gornjem Vipavskem minila v znamenju jubilejnega 20. Vrtovčevega pohoda. Organizatorji iz Društva Matija Vertovec ocenjujejo, da se je po Vipavskih gričih sprehodilo preko 5000 zadovoljnih pohodnikov.

Množice pohodnikov v Potoku. Jubilejni pohod je kar dve leti čakal na svojo izvedbo, nato pa minulo nedeljo na Vipavske griče privabil velike množice pohodnikov od vsepovsod. Prihajale so organizirane skupine z avtobusi in kombiji, družine, druščine prijateljev ali pa posamezni pohodniki, ki so si hitro našli veselo družbo. Sprejelo jih je z burjo prepihano jutro, pod mogočni hrast pred Ustjami pa so se nasmejani vračali v toplem in sončnem popoldnevu.

Kot se jubileju pritiče, je bil program pohoda nadvse bogat, domačini pa so s svojo prijazno dobrodošlico pustili prijazen vtis. Godba Komenda na Vrtovčah. Presenečenje dneva je bil obisk godbenikov iz Komende, ki so na pohodni poti izvedli kar štiri koncerte – v Potoku, na Vrtovčah, na Uhanjah ter nato še na zaključku pohoda. Kulturno pestro je bilo tudi v Šmarjah. V Vertovčevi spominski sobi, kjer so si pohodniki lahko ogledali dokumentarno gradivo o Matiji Vertovcu, je igrala Tamburaška skupina Danica iz Dobravelj. Na proslavi, ki je potekala pred spomenikom Matiji Vertovcu, pa se je prvič na pohodu imenitno predstavil Pihalni orkester Burja iz Hribolazke z vseh vetrov pri Jezercu na Planini. Ajdovščine, toplo pa so bili sprejeti tudi pevci okteta Castrum, ki je že dolgoletni spremljevalec pohoda. Osrednji govornik na pohodni slovesnosti, predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, je poudaril pomen trdnih temeljev, ki jih je postavil snovalec pohoda in ustanovitelj društva Stanislav Bačar: »Temelji, ki nam jih je postavil, so trdni in združevalni. Njegova ideja - oživiti lik in delo našega rojaka Matije Vertovca, enega najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev, ki je spisal prvo strokovno knjigo v slovenskem jeziku – je imela bistveno globlji pomen. Tako kot si je nekdaj Matija Vertovec prizadeval za dobrobit slovenskega človeka, še posebej »vipavskih vinorednikov«, si je Stanislav Bačar prizadeval za turistično oživitev Vipavskih gričev, za korist in dobrobit tu živečih ljudi.« Prav letos namreč mineva že 10 let, odkar se je Stanislav Bačar za vedno poslovil.

Po ocenah organizatorjev se je jubilejnega pohoda udeležilo kar okoli 5000 pohodnikov. Da je pohod minil v tako dobrem razpoloženju, so zaslužni mnogi prostovoljci: reditelji, ki so zjutraj poskrbeli za parkiranje ter na križpotjih usmerjali pohodnike; krepka ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin in obe ekipi prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina, ki so budno nadzirali varnost pohodnikov; velike zasluge za dober odmev pohoda imajo domačini, ki navdušujejo tako s svojo prijaznostjo in gostoljubnostjo kot tudi z okusnimi domačimi pridelki, ki so jih ponujali že ob poti ter z njimi bogato obložili stojnice pod hrastom, kar so z nakupovanjem nagradili tudi pohodniki. Odlično je uspela tudi akcija zmanjševanja embalaže za enkratno uporabo – jubilejnih trajnih lončkov, ki jih je društvo ponudilo v nakup kot nadomestek, je zmanjkalo. Naj dobro služijo pohodnikom na vseh njihovih poteh.

Društvo Matija Vertovec se zahvaljuje vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je jubilejni pohod minil v tako prijetnem razpoloženju.