V Tednu Karitas slovesno zagnali dvigalo za Jožico

datum: 21.11.2022
kategorija: Novice

Jožici Ličen je z dvigalom omogočeno kakovostnejše življenje.

»Skupaj delajmo za dobro« je slogan letošnjega Tedna Karitas, ki se je pričel v petek zvečer v Dvorcu Lanthieri v Vipavi, s Slovesno akademijo Škofijske Karitas Koper in odprtjem prodajne razstave likovnih del z letošnje 28. mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas. Na današnjem dogodku pa je bilo svojemu namenu predano dvigalo, ki bo naši častni občanki Jožici Ličen močno olajšalo življenje.

Slovesna akademija Škofijske karitas Koper v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. »Veseli me, da lahko pozdravim človekoljubno gesto umetnikov, ki že skoraj tri desetletja namenjajo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas, ob tem pa dobrodelno noto združujejo v umetniškem duhu in krepijo kulturni utrip v skupnosti,« je med drugim v svojem nagovoru na Slovesni akademiji Škofijske Karitas Koper poudarila vodja oddelka za družbene zadeve na Občini Ajdovščina Katarina Ambrožič. Osrednji gost in govornik slovesnosti je bil koprski škof Jurij Bizjak. Prijetno presenečenje večera pa je bila Jožica Ličen, snovalka in do nedavna glavni motor odličnega dobrodelnega projekta Umetniki za Karitas, dolgoletna ravnateljica Škofijske Karitas Koper in častna občanka občine Ajdovščina.

Jožica, škof Jurij Bizjak, župan Tadej Beočanin Škof Jurij Bizjak in Jožica Ličen sta se ponovno srečala na današnji dopoldanski slovesnosti, ko je bilo svojemu namenu predano dvigalo, ki bo Jožici, ki je po težki bolezni ostala brez noge, pomembno olajšalo življenje. Na njenem domu so se tako zbrali mnogi, ki so vpleteni v zgodbo z dvigalom – to je montažno, tako je želela Jožica, da ga bo potem, ko ga bo ona odrabila, lahko uporabljal še kdo drug. Ob koprskem škofu so bili gostje dopoldanske slovesnosti še ravnatelj Škofijske Karitas Koper Tihomir Busija, pater Bogdan Knavs, mnoge prostovoljke in prostovoljci Karitasa, na dogodku sta se prvič srečala tudi novoizvoljena župana obeh zgornjevipavskih občin, ajdovski Tadej Beočanin in vipavski Anton Lavrenčič. Škof Jurij Bizjak je opravil blagoslov dvigala ter nas s svojo radoživostjo in hudomušnostjo spravil v veselo voljo. Peter Skapin je predstavil potek del. Posebno doživetje pa je bil nastop pevk in pevcev iz Radia Ognjišče.

dvigalo za Jožico V dobrodelni akciji Dvigalo za Jožico je bilo zbranih natanko 54.324,81 evrov, darovalo je več kot 500 posameznikov in mnoge ustanove. Veliko del je bilo opravljenih prostovoljno, Jožica Ličen je nadvse hvaležna vsem, ki so tako nesebično priskočili na pomoč. Vrednost naložbe v montažno dvigalo bo predvidoma 25.000 evrov, ostanek doniranih sredstev pa bo prenesen na Sklad za invalide, kjer se bodo še naprej zbirala sredstva za ljudi, ki bodo podobno kot Jožica potrebovali pomoč. 

Teden Karitas, ki bo vrhunec doživel s tradicionalnim sredinim dvigalo za Jožico dobrodelnim koncertom Klic dobrote, se v naši regiji nadaljuje z dnevom odprtih vrat v četrtek, 24. novembra. V tem tednu je v Centru Karitas v Ajdovščini razstava del iz preteklih kolonij, ki so v sklopu dogodka na prodaj po akcijskih cenah (info 031 393 666). V soboto bodo udeleženci programa Popoldan na cesti izdelovali adventne venčke, ki jih bodo nato v nedeljo prodajali.