30 let TOM telefona v Ajdovščini: »Odgovor je pogovor«

datum: 19.11.2022
kategorija: Novice

Jutri, 20. novembra, bomo obeležili svetovni dan otrok, hkrati pa se je prav na ta dan leta 1990 rodil tudi slovenski TOM telefon, projekt, ki otrokom preko telefonskega pogovora pomaga reševati vsakovrstne težave. TOM telefon se že 30 let oglaša tudi iz Ajdovščine.

Telefonsko svetovanje za otroke in mladostnike že 32 let deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Nastal je kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami in stiskami. Deluje kot nacionalna mreža, ki povezuje preko 200 usposobljenih svetovalcev, združenih v 9 svetovalnih skupin, ki delujejo v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenskih konjicah, Velenju, Krškem, Idriji, Tolminu in že 30 let tudi v Ajdovščini. Mreža svetovalcev tako zagotavlja, da je TOM telefon odziven ves dan in vse dni v letu. Na letošnji svetovni dan otrok pa se zaključuje tudi akcija TOM potuje, otroke obiskuje, ki jo je spodbudila epidemija, zaradi katere smo se vsi, še posebej pa otroci, še bolj zaprli vase. Tako je od letošnjega 17. maja, mednarodnega dneva otroških telefonov, do svetovnega dneva otrok po slovenskih šolah potoval TOM-ov nahrbtnik z gradivom in preko delavnic otroke seznanjal in osveščal, da lahko anonimno in brezplačno pokličejo TOM-a vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor.

Svetovalni telefon v Ajdovščini deluje pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. Trenutno na telefonske klice v Ajdovščini odgovarjajo štiri dežurne svetovalke prostovoljke, še dve pa sta v procesu izobraževanja. Za svetovalca na TOM telefonu ni potrebno imeti kakšnega posebnega predznanja, razen, da je treba znati poslušati. Dovolj je volja in želja pomagati, saj vsakega bodočega svetovalca čaka najprej poglobljeno izobraževanje, v procesu dela pa se nato stalno izpopolnjujejo. Naše svetovalke se redno srečujejo s kolegi v regiji, si izmenjujejo izkušnje in debatirajo o temah, ki jih prek telefona izpostavljajo mladostniki. V lanskem letu so tako zaznali povečanje samomorov med mladimi, v letošnjem letu pa otroke spremljajo tesnoba in panika. Iz MDPM-ja še sporočajo, da so novi prostovoljci na TOM telefonu vedno dobrodošli. Če bi se torej želeli preizkusiti kot prostovoljna svetovalka/svetovalec na TOM telefonu, se oglasite na Medobčinskem društvu prijateljev mladine, veseli vas bodo.