Slikovita pohodniška jesen

datum: 30.10.2022
kategorija: Novice

Letošnja jesen na Vipavskem je naravo že obarvala v tople in živahne jesenske barve, hkrati pa so temperature še skoraj poletne. Narava kar kliče po sprehodih in pohodih, ki jih naša dežela ponuja v izobilju. Po dveh letih odpovedi je za letošnji 20. november napovedan jubilejni 20. Vrtovčev pohod. Člani društva Matija Vrtovec so včeraj na delovni akciji dodobra pregledali poti in na priložnostni slovesnosti odkrili prenovljeno info-tablo ter nov pitnik v Uhanjah.

Po delu Vertovčeve poti teče tudi Kulturna pot Svetega Martina Letošnjo jesen si bomo zagotovo zapomnili po visokih temperaturah. Dnevi so sončni, temperature skoraj poletne, v tople in živahne jesenske barva obarvana narava pa kar kliče po sprehodih. Vipavska dolina je svojevrstni pohodniški raj, saj je po večjem delu naših pohodnih poti mogoče hoditi skozi vse leto. Pa najsi so to planinske poti na pobočju Trnovske planote in še više na Čavnu, Golakih, ali pa po Vipavskih gričih, po katerih se je v zadnjih letih razvejala mreža vsakovrstnih pohodnih tur. Nazadnje je bila tod označena trasa 19. etape Kulturne poti Svetega Martina, ki se prek gričev v enem delu združi z Vrtovčevimi potmi, na katere se po dveh letih koronskega premora 20. novembra v vsem svojem sijaju vrača največja pohodniška prireditev v naši dolini – jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh. Člani Društva Matija Vertovec so včeraj opravili delovni ogled poti, učvrstili razmajane količke, porezali odvečno grmičevje, kaj dosti več dela pa ni bilo – pot je pripravljena. Delovno akcijo so Prenovljeno info-tablo so odkrili Rozana Bačar, žena pokojnega Stanislava Bačarja, predsednik društva Matija Vertovec Marjan Lozej in Vili Marc iz Uhanj, član društva, ki bo skrbnik urejenega prostorazaključili s priložnostno slovesnostjo v Uhanjah, kjer so odkrili prenovljeno info-tablo in nov pitnik, enega od petih na ključnih mestih na pohodni poti, ki jih je društvo pridobilo preko participativnega proračuna Moja pobuda Občine Ajdovščina. Pitniki so leseni, da ne izstopajo v naravni okolici, ter imajo pipice, tako da je mogoče vodo natočiti tudi v stekleničke. Informacijska tabla v Uhanjah pa pripoveduje o nadvse bogati in barviti naravni dediščini v tej ozki dolini ob reki Vipavi. Besedilo, ki ga je za prvotno tablo pripravil še Stanislav Bačar, je zgolj osveženo in tako ohranja romantičen odnos do kotička, kjer je Stanislav Bačar preživel otroštvo.

 

Poti so pripravljene, program pohoda bo jubileju primerno še posebno bogat. Sam potek pohoda se ne spreminja, le zaradi volitev bo jutranja dobrodošlica trajala še nekolik dlje. Bo pa zato pestro ob pohodnih poteh, še posebej v Šmarjah, kjer bo osrednji postanek, pohodnike pa bo pričakala tudi pihalna godba. Pomembna želja organizatorjev velike pohodne prireditve pa je zmanjšati embalažo za enkratno uporabo, zato naprošajo pohodnike naj pridejo s svojimi lončki, ali pa si na izhodišču poti pod hrastom kupijo jubilejni društveni lonček. Spremljajte aktualna obvestila na fb Matija Vertovec