V Ajdovščini obisk visoke iraške delegacije

datum: 27.10.2022
kategorija: Novice

V sklopu štiridnevnega študijskega obiska se je danes na Regijski razvojni agenciji ROD odvilo srečanje partnerjev projekta, ki ga Skupnost občin Slovenije izvaja z iraško provinco Anbar. Visoki predstavniki so po primere dobrih praks za spodbujanje razvoja kmetijstva našli tudi v naši lokalni skupnosti.

Skupnost občin Slovenije je vodilni partner projekta medsebojnega sodelovanja z iraško provinco Anbar.  Partnerstvo v projektu se osredotoča na spodbujanje razvoja kmetijstva v regiji Anbar, na podlagi izkušenj lokalnih skupnosti iz Slovenije. Tako so se v sklopu štiridnevnega študijskega obiska iraških partnerjev v Sloveniji mudili tudi v Ajdovščini, kjer jim je vodstvo Regionalne agencije ROD predstavilo razvoj in delovanje agencije Tter delovanje, vzdrževanje in nadgradnjo virtualne tržnice kmetijskih pridelkov. Spoznali in okusili so tudi dobrote Vipavske, ki jih proizvaja uspešni lokalni proizvajalec Sirarstvo Orel, ki proizvaja izdelke iz ovčjega mleka.

Zbrano iraško delegacijo je na Regijski razvojni agenciji ROD pozdravil in nagovoril tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je na srečanju poudaril, da je kmetijstvo ena izmed pomembnih panog, brez katere obstoj in razvoj Vipavske doline ne bo mogoč in ob tem poudaril: »Ponosni smo, da po primere dobrih praks prihajajo tudi predstavniki iz tujine, kar je še ena potrditev več našega strateške usmeritve na področju razvoja kmetijstva. Iraške predstavnike je najbolj prepričalo naše inovativno virtualno spletišče – Tržnica na borjaču, ki smo ga zasnovali skupaj z novogoriško in renško-vogrinsko občino

Projektno delo in primeri dobrih praks iz naših krajev so že obrodili prve sadove tudi v regiji Anbar, saj je s pomočjo dobrih praks iz Slovenije ter semenskih sredstev projekta zaživel Center za razvoj kmetijstva. Prostori v lasti regije Anbar so dobili ustrezno opremo ter zaposlene, ki se v okviru projektnih aktivnosti usposabljajo in izobražujejo. Doslej je bilo za zaposlene izvedeno spletno izobraževanje s področja organizacije dela tovrstnega razvojnega centra na področju kmetijstva ter usposabljanje s področja pridelave zelenjave, trženja kmetijskih proizvodov in ribogojstva.

Projektni konzorcij sestavljajo podjetje Zavita, podjetje Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj, in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Projekt se izvaja v okviru programa Podpora okrevanju in stabilnosti v Iraku prek lokalnega razvoja, ki ga financira Evropska unija (EU), izvaja pa Razvojni program Združenih narodov (UNDP).