V Ajdovščino prihajajo vrhunski mladinski filmi

datum: 25.10.2022
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev in osnovnimi šolami pripravlja med šolskimi počitnicami vrhunske mladinske filmi za mlade. V Dvorani prve slovenske vlade se bodo odvrteli najnovejši slovenski filmi, začenši s prvim, ki bo v času jesenskih počitnic, 3. novembra – Vesolje med nami, vabljeni!

V sklopu projekta Filmska vzgoja za mlade je Občina Ajdovščina skupaj z Zvezo kulturnih društev in osnovnimi šolami pripravila za šolske počitnice prav posebno popestritev –projekcije vrhunskih mladinskih filmov. Gre za nadaljevanje projekta filmske vzgoje za mlade, ki se od leta 2014 odvija v izobraževalnih zavodih v občinah Ajdovščina in Vipava. Cilj projekta je mladim ponuditi izbrane kvalitetne filme, jim omogočiti filmsko doživetje v domačem kraju, ostriti njihov pogled ter spoznavati filmski jezik. Že v jesenskim počitnicah so mladi vabljeni k ogledu filma Vesolje med nami – projekcija bo potekala v četrtek, 3. novembra, ob 18. uri  Dvorani prve slovenske vlade. Film je namenjen učencem drugega in tretjega obdobja osnovne šole, vendar bo, kot vsak dober film, prepričal tudi srednješolce in odrasle. Režiserka Rahela Jagrič Pirc ga je opisala kot »mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.« V primeru, da bo jasna noč, čaka gledalce po projekciji še prav poseben dogodek, ki ga ne gre zamuditi. Tudi med novoletnimi počitnicami, tik pred novim letom, bo na sporedu slovenski božični film Kapa, namenjen otrokom od 10. leta dalje. V času zimskih počitnic pa bo kot zadnji v tem sklopu na ogled mladim dobro poznani  film Gajin svet 2.

Mirjam Kalin idejna vodja filmskega dogajanja za mlade je nad projektom navdušena in izpostavlja, da so projekcije filmov nadgradnja projekta Filmska vzgoja za mlade: »Pomemben cilj projekta je razvijati filmsko ustvarjalnost. Z veseljem ugotavljamo, da  so pod mentorstvom učiteljic, ki so se v teh letih izobraževale s področja filmske vzgoje, že nastali tudi prvi praktični filmski poskusi učencev. Zagotovo bo oživitev kina v domačem kraju v prihodnosti k temu le še pripomogla.«