Čistilna akcija skozi tunele na cesti proti Predmeji

datum: 24.10.2022
kategorija: Novice

V soboto se je na cesti proti Predmeji odvila čistilna akcija, v kateri je sodelovalo 20 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Čistili so nedostopen teren pod tuneli. Poleg kosovnih odpadkov in drugih smeti so očistili tudi nedostopno grapo, mesto rastišča rebrinčevolistne hladnikovke in s tem prispevali k ohranitvi naravnega habitata znamenitega endemita.

tNa pobudo Sveta KS Predmeja, Občine Ajdovščina in Zavoda RS za varstvo narave se je na območju proti Predmeji organiziralo čistilno akcijo, ki je to soboto potekala v izvedbi več pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Nedostopen teren je namreč terjal izurjene reševalce in pripadnike, ki obvladajo tehnično zahtevne spuste v prepadna območja. Postavili so posebno vrvno žičnico, s pomočjo katere so vlekli smeti in drugo nesnago na most. V čistilni akciji so sodelovali: Civilna zaščita Občine Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina, jamarji iz JD Danilo Remškar ter pripadniki Gorske reševalne službe. Na terenu je bilo kljub slabemu vremenu 20 pripadnikov, ki so s posebno tehniko iz prepadnih delov odstranjevali kosovne odpadke, očistili grapo in druge smeti, ki jih žal ni bilo malo. Nabrali so številne kosovne odpadke, kose bele tehnike (hladilnike, štedilnike …), pnevmatike in druge kose železja. Še posebej so skrb namenili območju pod tuneli (pod mostom), kjer je rastišče endemita – rebrinčevolistne hladnikovke, ki jo najdemo izključno na severnih in južnih obronkih Trnovskega gozda in nikjer drugje na svetu. Akcija se je sicer zaključila predčasno zaradi močnega deževja, zato jo bodo v kratkem ponovili. 

 

6Naj bo čistilna akcija v poduk in apel vsem k skrbnemu varovanju narave, saj lahko le z odgovornim ravnanjem ohranimo našo naravo čisto. Odpadki sodijo v smetnjak in nikakor ne v naravo!