Portreti z Ajdovske tržnice: Dušanka Kandus

datum: 22.10.2022
kategorija: Novice

"Kozje mleko je zdravo, sproti vse prodamo," z nasmehom pove Dušanka Kandus, med tem ko reže sir in ga ponudi v pokušanje. Izdelki iz kozjega mleka s kmetije Kandus so že 20 let, od marca do oktobra, nepogrešljiv del ponudbe na Ajdovski tržnici. Pred leti so ponujali tudi izdelke iz ovčjega mleka, danes pa redijo le koze.

GDušanka in Franc Kandus sta na svoji kmetiji v Vrtovinu začela rediti ovce pred 27 leti, kmalu za tem sta kupila tudi nekaj koz. Glas o njunih mlečnih izdelkih se je kmalu razširil naokrog, s prodajo nista imela težav. Zato sta vztrajala. Kmetija Kandus je danes ena od redkih kmetij v Vipavski dolini, ki nas oskrbujejo s svežim kozjim mlekom in z izdelki iz tega malce posebnega, zelo zdravega mleka.

Gospa Dušanka, zakaj ste se odločili, da boste redili samo koze?

Dolgo smo redili tudi ovce, a je postalo preveč naporno. Kozje mleko je bolj iskano. Ljudje ga kupujejo za dojenčke, pijejo ga astmatiki, tisti, ki so zboleli za rakom in tisti, ki želijo živeti zdravo. Vsa leta imamo stalne odjemalce svežega mleka.

Kozje mleko je torej zelo zdravo.

Ja, naši predniki so dobro poznali njegove lastnosti, ki vplivajo na zdravje. Tončka, moja soseda tu na tržnici, ki se razume na zelišča, rada reče, da je koza lekarna na štirih nogah. Saj veste, koza ni izbirčna, poje vse, kar doseže. Na naših pašnikih je veliko zdravilnih rastlin in tako pride marsikaj dobrega tudi v mleko.

TImajo zato izdelki iz kozjega mleka na različnih kmetijah različen okus?

Gotovo je nekaj na tem, krma je pomembna. Naše koze se stalno pasejo, le malo druge krme jim dodajamo. Letos smo jim zaradi suše morali dodajati več sena, večino hrane pa so našle na pašnikih. Zato je okus pašnika ostal. Za dober okus pa je zelo pomembna tudi čistoča pri molži in v sirarni.

Katere izdelke ponujate?

Imamo 13 koz sanske pasme, ki so dobre mlekarice. Tudi po štiri litre mleka na dan lahko da ena koza. Veliko mleka prodamo še svežega, iz preostalega pa izdelujemo sir, albuminsko skuto in jogurte. Sira ne staramo, prodajamo le kozji mehki sir.

Nam lahko date kak nasvet, kako naj uživamo vaše izdelke?

Najprej glede svežega mleka. Ko ga kuhate, ne sme zavreti, sicer izgubi veliko dobrih lastnosti. Počakajte le toliko, da naredi mreno, to je dovolj. Kozji mehki sir je odličen za narezke, lahko ga ponudite v oljčnem olju in primešate zelišča. Albuminsko skuto pa uporabite za kuhane štruklje.

Vas stranke pogosto prosijo za nasvet?

Ljudje se zanimajo, sprašujejo, saj iščejo zdravo hrano. Vsako leto več jih prihaja in vsako leto so mlajši.

Kako se počutite na prenovljeni Ajdovski tržnici?

Odlično. Moram povedati, da smo prodajalci na Ajdovski tržnici dobra družba, zelo se razumemo in to mi res veliko pomeni. Zato rada prihajam, od marca do oktobra, ko imajo koze mleko. Odkar pa mi je v Ajdovščini na voljo tudi hladilna vitrina, je vse še boljše.