V Stomažu bo delovno

datum: 20.10.2022
kategorija: Novice

Še pred koncem leta bosta v Stomažu izvedeni dve investiciji, vsaka zase majhna, obe skupaj pa bosta bistveno vplivali na izgled kraja. Kraj, položen na pobočje pod Čaven, bo pridobil urejeno izhodiščno pohodniško točko, preko participativnega proračuna Moja pobuda pa bo urejeno tudi vaško središče Na fantani.

Na vhodu v Stomaž, v bližini ekološkega otoka, nastaja lepo urejena izhodiščna točka za pohodnike. Tu bodo urejene površine za parkiranje, poleg bo nameščen komplet klopi in mize, postavljena bo tudi info-tabla z zemljevidom pohodnih poti, ki se jih v okolici Stomaža res ne manjka. Od tod se bodo lahko pohodniki odpravili na zahtevnejše ture proti vrhu Čavna, Golakov …, ali pa na nezahtevne sprehode po gmajni in do sosednjih vasi.

Više, v središču vasi, pa bo preko participativnega proračuna Moja pobuda urejena nova razgledna točka. Ideja ureditve novega središča vasi je naletela na dober odziv. Krajani namreč še nimajo urejenega nekega skupnega prostora na prostem za srečevanje, posedanje. Poleg tega je lokacija novega središča nadvse panoramska in se bodo tu radi ustavljali tudi vedno bolj pogosti pohodniki, kolesarji in drugi obiskovalci kraja ter uživali prekrasne razglede na Vipavsko dolino. Želijo si vaške lipe, pod njo pa kamnitih stolic in mize. Območje bo na novo tlakovano, urejene bodo varnostne in lepotne ograje ter tradicionalne zasaditve.

Stomaž bo z obema projektoma precej pridobil – lepši izgled in bolj funkcionalni prostor tako za domačine, kot za obiskovalce kraja. Projekta sta tik pred izvedbo, dela bo izvajal eden od domačih obrtnikov, sredstva za obe naložbi pa so rezervirana v občinskem proračunu.