Lična hiša praznuje devetnajsto obletnico razstavne dejavnosti

datum: 15.10.2022
kategorija: Novice

Z odprtjem razstave slikarja in grafika Janka Orača, v soboto 15. oktobra 2022 ob 19. uri, bo Kulturno društvo Lična hiša v galerijskih prostorih na Prešernovi ulici v Ajdovščini, obeležilo svojo devetnajsto obletnico delovanja.

tNa odprtju razstave bo umetnika predstavila in o njegovem delu spregovorila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn. V vabilu na razstavo je o njem zapisala: »Janko Orač, diplomirani slikar in univerzitetni specialist grafik, je svojo umetniško pot zastavil kot žlahten preplet slikarskih in grafičnih prvin, pogosto zasnovan tudi kot dialog med medijsko čisto slikarsko govorico in kolažnimi aplikacijami. Slikarstvo in grafika sta zanj prehodni in hkrati na poseben način povezani likovni področji, sta prostor njegovega ustvarjalnega domovanja, v katerem živi v brezpogojni predanosti umetnosti, pa tudi v izjemni vedoželjnosti. Neutrudno išče odgovore na to, kaj se da še narediti v polju slike, zato na izvirne, eksperimentalne načine ustvarja vedno nove kombinacije med različnimi slikarskimi in grafičnimi tehnikami. Kljub zrelemu in močnemu individualnemu karakterju, ga namreč zapeljujejo novi izzivi, tako miselno kot emocionalno vzdramljeni. Z njimi utrjuje temeljne smernice prepoznavne in izoblikovane poetike, ji daje svežino ter odpira obzorja edinstvenih likovnih razsežnosti in vsebinskih smeri«. 

V svojem štiridesetletnem ustvarjanju je umetnik imel številne razstave in za svoja dela prejel tudi številna priznanja doma in v tujini. Je tudi eden izmed nagajencev Mednarodnega festivala akvarela Mini Castra 2022 v organizaciji Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Razstava je do 15. novembra na ogled v Lokarjevi galeriji.

Praznični večer bodo  z avtorsko glasbo na tematiko razstavljenih slik oblikovali: Lado Jakša (klaviature, saksofon, klarinet), Oskar Ličen (tolkala, violina) in Polona Kunaver Ličen (klavir). Ob praznovanju boste lahko nazdravili ob degustaciji priznanih Golden Ring sirov. Veseli bodo vašega obiska.