Po dobre prakse v Ajdovščino

datum: 14.10.2022
kategorija: Novice

Kolektiv uprave Občine Idrija na obisku v Ajdovščini, ogledali so si tudi prenovljen Lavričev trg.

Dobre prakse delovanja Občine Ajdovščina se slišijo daleč, kar dokazujejo stalni obiski kolegov iz drugih slovenskih občin. V zadnjem tednu smo tako sprejeli upravo, župana in občinske svetnike Občine Duplek ter kolektiv Občine Idrija, po nasvete pa so se h kolegicam iz oddelka za družbene zadeve obrnili tudi iz Občine Pivka.

Minuli petek pa se je na obisku v Ajdovščini mudila tudi skupina sodelavcev uprave in občinskega sveta Občine Duplek. Uprava Ajdovščine z veseljem deli svoje izkušnje s kolegi iz drugih občin, ki radi prihajajo po informacije z različnih področij delovanja lokalne samouprave. V zadnjem tednu so nas tako obiskali zaposleni in občinski svetniki Občine Duplek ter kolektiv Občine Idrija. Obe skupini sta si Ajdovščino izbrali za začetno destinacijo svojih ekskurzij, ki so jih nato v naših krajih tudi nadaljevali. Sprejela ju je direktorica ajdovske občinske uprave Mojca Remškar Planinc in odgovarjala predvsem na vprašanja o prenovi Lavričevega trga, ki sta si ga skupini nato tudi ogledali. Zanimale pa so jih tudi ostale vsebine, po katerih je prepoznavna naša občina – kako smo se lotili porabljati denar iz donacije, kaj je podlaga neverjetnega gospodarskega preboja občine in komunalno opremljanje obrtnih in industrijskih con, še vedno je aktualen participativni proračun Moja pobuda. Goste iz Dupleka je Kolega iz Občine Pivka na pogovoru in izmenjavi praks pri kolegici iz oddelka za družbene zadeve ajdovske občinske upraveše posebej zanimalo kako se lotevamo problematike starejših občank in občanov, navdušeni pa so bili nad programi za mlade, skoraj zagotovo bo tudi v Dupleku zaživela Garaža. V Idriji pa se soočajo s problematiko prostorskega urejanja, zato so jih zanimale naše izkušnje. Prav danes pa se je na našem oddelku za družbene zadeve mudil kolega, ki pokriva isto področje na Občini Pivka. Z našimi sodelavkami so si izmenjali prakse na področju dela za mlade – mnoge občine in tudi mladinske organizacije namreč zanima kako nam uspeva mlade pritegniti k aktivnemu sodelovanju v naši lokalni skupnosti.

Seveda se tudi uprava Občine Ajdovščina sproti uči, ob novih znanjih in spoznanjih pa so predvsem dragocene izkušnje, še posebej tiste, ki si jih izmenjamo s kolegi iz drugih občin. Neprecenljive so tudi povezave, ki se ustvarjajo na takšnih srečanjih in tvorijo verigo kolegialnih medsebojnih odnosov. Tako lahko kadarkoli ko smo v precepu, ko ne vemo natančno kako naprej, ko iščemo rešitev, računamo na sodelovanje in pomoč kolegov iz drugih občin. Dobrodošli torej, kolegice in kolegi iz drugih slovenskih občin.