Predelano v Učnem centru Brje

datum: 13.10.2022
kategorija: Novice

Učni center Brje

Učni cente Brje deluje s polno paro. Kmetje tu s sodobno tehnološko opremo lahko predelate svoje pridelke – stisnete sok, skuhate marmelado – ali jih sušite. Za informacije in rezervacije terminov kličite upravljavca predelovalnice v Učnem centru Brje, to je Robert Bolko, 040 950 185.

Po poletni suši je čudovita jesen prinesla precej olajšanja kmetovalcem in vrtičkarjem. Narava je vzbrstela, kot da bi poskušala popraviti škodo, ki jo je povzročilo vroče poletje in prav veselje je opazovati drevesa, ki se šibijo pod plodovi,  ter pobirati jesenske pridelke z njiv in vrtov.

 

kakiKmetovalci, ki bi viške želeli unovčiti, pa doma nimate pogojev – primernega prostora in tehnološke opreme – pridelano sadje lahko predelate v Učnem centru Brje. V predelovalnem obratu je mogoče skuhati marmelado, stisniti sok ali sadje posušiti. Letos poleti je center pridobil novo opremo – nova tračna preša za stiskanje sadja je bistveno zmogljivejša, namesto dosedanjih 150–200 kg je sposobna v eni uri stisniti kar 500 in več kilogramov sadja. Oprema za destilacijo – tako za žganje kot za eterična olja – pa bo nared za uporabo do konca leta. Ob ustaljenih tehnoloških postopkih so odprte možnosti za preizkušanje različnih metod in tehnologije predelave. Z opremo za destilacijo pa se nasploh odpirajo nove priložnosti za razvoj dopolnilnih dejavnosti z veliko dodano vrednostjo in velikim razvojnim potencialom.

Dodana vrednost Učnega centra Brje so odlična strokovna izobraževanja, ki jih tu izvaja Ljudska univerza Ajdovščina. Izobraževalni program Učnega centra Brje financira Občina Ajdovščina, tako da je pridobivanje različnega znanja pretežno brezplačno, v ponudbi pa so krajši tečaji, predavanja, prikazi in delavnice, pa tudi izobraževanje za pridobitev NPK na različnih področjih kmetijstva.

jesenVam je kaki letos nepričakovano bogato obrodil in bi ga želeli posušiti? Ne veste, kam s slivami, pod katerimi se šibijo drevesne veje? Kaže, da bodo letos jabolka dobro obrodila, pa jih ne boste zmogli vseh pojesti, niti prodati? Predelajte vaše sadje v predelovalnici Učnega centra Brje v suho sadje, marmelado ali sok. Za rezervacije termina pokličite Roberta Bolka na 040 950 185.