Barviti krogi na cesti za večjo varnost šolarjev

datum: 11.10.2022
kategorija: Novice

Barviti krogi na cesti za večjo varnost šolarjev

Poslikave, ki so jih šolarji v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti risali s kredami na križišču pri parkiriščih na Cesti 5. maja, so sedaj trajno zarisane. Vozniki jih vidijo že na daleč, saj so barvite in razigrane ter v tem kontekstu povezane s šolarji.

Barviti krogi na cesti za večjo varnost šolarjev na Cesti 5. maja Stroka ugotavlja, da se šolski objekti, semaforji, prehodi za pešce, avtobusna postajališča, kolesarske poti in njihov prehod na cesto zelo pogosto optično zlijejo z ozadjem. Zato so slabše zaznavni in jih vozniki pogosto ne prepoznamo pravočasno. Sodobne smernice za varne šolske poti so izdelane po pristopu s človeškimi dejavniki, na podlagi zaznavanja. Pozornost vzbujajoča urbana oprema in barvito arhitekturno oblikovanje imajo toplo čustveno konotacijo, povezano s šolarji. Hitro je opazna in učinkovito »zbudi« voznika, ki tako prilagodi način in hitrost vožnje.

Arhitekturne oznake na šolskih poteh do Osnovne šole Danila Lokarja so nastale na podlagi novega načrta šolskih poti, ki je izpostavil dve kritični točki. Prva je za šolo, na vzhodu na šolsko parkirišče iz Vilharjeve ulice, druga pa je križišče na Cesti 5. maja, v bližini Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, kjer je tudi šolska pot za Waldorfsko osnovno šolo. Predloge za poslikave so skladno s priročnikom Varneje v šolo prek šolskega natečaja izdelali učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, v okviru letošnjega ETM-ja so jih s kredami na cesto narisali šolarji Waldorfske osnovne šole. Minuli konec tedna pa so bile zarisane tudi trajne poslikave – barviti krogi različnih velikosti, ki že na daleč vzbujajo pozornost in opozarjajo voznike, da se nahajajo na območju, kjer so otroci.

Jesen je tu, jutra in večeri postajajo vse bolj mračni, vidljivost voznikov pa posledično slabša. Prav v teh dneh poteka drugi del letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev, s katero policisti opozarjajo, da moramo pešci sami poskrbeti za svojo varnost. V jutranjem in večernem mraku bomo bistveno bolj opazni, če bomo uporabljali odsevna telesa, še posebej je uporaba odsevnikov priporočljiva za otroke in šolarje. Bodimo vidni – bodimo (pre)vidni!