Dramska skupina Žar v novi sezoni zažarela

datum: 09.10.2022
kategorija: Novice

Pestrna v lutkovni izvedbi Dramske skupine Žar navdušuje staro in mlado

Dramska skupina Žar, ki deluje v okviru Društva Most - univerze za 3. življenjsko obdobje, ima za seboj nadvse bogato leto in smele načrte za naprej. Žarove lutkarice in lutkarji že vse od začetka leta gostujejo po različnih krajih in ustanovah z Bevkovo Pestrno, študijsko lutkovno predstavo, ki je ta naš literarni dragulj obudila iz globokega spanja.

Nastop v Osnovni šoli Šturje Predstava je premiero doživela že junija 2018, nato pa v prihodnjih dveh letih le malo ponovitev. Sledili sta dve leti omejitev, ko skorajda ni bilo možnosti nastopanja. Zato pa je Dramska skupina Žar že vse letošnje leto na različnih gostovanjih. Februarja so nastopili v Hiši mladih v Palah, marca so okrasili festival v organizaciji Zveze prijateljev mladine, v aprilu so v dvorani Društva Most nastopili za mednarodno skupino evropskih kolegov iz Bolgarije, Latvije in Nizozemske, svojim članom pa so pripravili nastop z Gregorčičevimi pesmimi iz predstave. V maju so obiskali podružnični šoli v Budanjah in v Lokavcu. Novo kulturno sezono so pričeli na Ustjah, kjer so bogato obeležili krajevni praznik. September pa je bil za Žarovke in Žarovce še posebno pester – nastopili so na OŠ Dornberg, v Domu starejših občanov Ajdovščina, na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina ter septembrska gostovanja zaključili s kar dvema ponovitvama predstave v Osnovni šoli Šturje.  

Pestrna Žarova Pestrna navdušuje vse generacije. Znano Bevkovo povest, ki je izšla med obema vojnama, je za lutkovno izvedbo priredila Klara Štrancar. Zgodbo je poenostavila in jo tako približala sodobnemu otroku, hkrati pa ohranila vse prvinske lastnosti Bevkove pripovedi ter jo obogatila z Gregorčičevimi verzi, ki jih lutkarji pojejo ali pa pripovedujejo. Pri študiju je skupini pomagal priznani slovenski lutkar Jože Zajc, ki je izdelal tudi lutke. Predstavo je režirala Mara Perger. Zgodba o Grivarjevi Nežki, ki je morala k zlobni Mejačevki za pestrno, navdušuje tako mlajšo, kot starejšo publiko. Člane skupine nadvse veseli, da je veliko interesa za gostovanje predstave med šolami – preko teh dragocenih medgeneracijskih povezovanj se smela otroška zvedavost polni s pomembnimi informacijami, izkušnjami in modrostjo. Nameravajo pa obiskati tudi dvorane po Krajevnih skupnostih. Tako ta naš literarni biser, Bevkova Pestrna, čeprav v sodobni preobleki, da jo lahko razumejo tudi današnji otroci, živi naprej.

Dramska skupina Žar pa že snuje nove lutkovne zgodbe in tako dokazuje, da je ustvarjalnost v tretjem življenjskem obdobju lahko nadvse bogata. Iztekajoči se teden je v Ajdovščini zaznamovalo odprtje novega programa za podporo starostnikom. Zagotovo bodo Žarovke in Žarovci s svojo ustvarjalno  energijo navdušili tudi dobrovoljke in dobrovoljce, uporabnike nove pridobitve v Ajdovščini, centra za dnevno varstvo Hiša dobre volje.