Ob Hiši mladih še Hiša dobre volje

datum: 05.10.2022
kategorija: Novice

V ajdovskih Palah je potekalo slovesno odprtje novega dnevnega centra Hiša dobre volje, ki je vrata odprl pod okriljem Doma starejših občanov Nova Gorica. Slovesen prerez traku sta izvedla direktor DUNG Bojan Stante in župan Tadej Beočanin. Program so obogatili šolarji treh ajdovskih osnovnih šol in Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina. Hiša za dobro voljo je na široko odprla svoja vrata, vabljeni!

tAjdovščina se je s to jesenjo razveselila še ene dodatne storitve za starostnike. Ob že obstoječih ugodnostih, ki jih Občina namenja za kvalitetno starost, bo nova pridobitev več kot dobrodošla. Na slovesnosti v ajdovskih Palah je velo pozitivno vzdušje, ki bo vodilo tudi delovanja Hiše dobre volje. Slovesnost so popestrili mladi nastopajoči iz OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje, OŠ Dobravlje in Glasbene šole Vinka Vodopivca. Prav preplet mladih in starejših ob novi Hiši dobre volje in že obstoječi Hiši mladih bo pomembno vodilo tudi v prihodnje. Medgeneracijsko sodelovanje je namreč eno od temeljih stebrov občinske strategije.  

tStavba je zrasla v neposredni bližini Hiše mladih, ki bo s svojo mladostno energijo oplajala Hišo dobre volje, k dobremu počutju pa bosta zagotovo pripomogla tudi čudovita narava in mir na mestnem obrobju. V objektu se največ prostora namenja za bivanje (189,2 m²) in zunanjo teraso (60,80 m²), vsebuje pa še pomožne prostore in manjši zunanji vhod. Hkrati bo lahko v hiši 20 starostnikov, starejših od 65 let ali mlajše osebe, ki se srečujejo s težavami demence ali kognitivnega upada.

tŽupan Tadej Beočanin je nad novo pridobitvijo zelo zadovoljen: »Hiša dobre volje je izjemno dobrodošla pridobitev na področju storitve za starostnike – je priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa, usmerjena v zmanjšanje pritiska na institucionalno varstvo, ob tem razbremenjuje svojce in nudi mnogo prednosti. Vesel sem, da smo uspeli skupaj z Domom upokojencev Nova Gorica splesti uspešno in trdno sodelovanje. Prepričan sem, da bo Hiša dobre voljo s svojo lokacijo, opremo in dobro voljo risala mnogo nasmeškov na obraz našim starostnikom.« tDirektor Doma starejših občanov Nova Gorica Bojan Stante se je zahvalil vsem, ki so prispevali k uspešnemu projektu in povedal, da so prvi obiskovalci že vpisani. »Interesa je bilo že na samih predstavitvah veliko, kar kaže na to, da je to ena izmed oblik storitve za starostnike, ki je zelo pomembna. Zlasti z vidika, da ljudje lahko ostanejo doma in da obenem krepijo socialne stike. Je pa to tudi bistveno cenejša oblika varstva, kot je bivanje v domu,« je še izpostavil direktor in povedal, da je šest obiskovalcev že vpisanih, v prihodnjem tednu pričakujejo še šest novih.   


tHiša dobre volje bo odprta vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7. in 17. uro. Čas, ki bo obiskovalcem na voljo, je povsem prilagodljiv, saj se prilagaja glede na želje in potrebe. Več o podrobnostih vpisa in drugih informacijah najdete na spletišču Doma starejših občanov Nova Gorica oziroma pri strokovni delavki Tini Krog na telefonski številki: 051 660 818 ali na elektronskem naslovu: tina.krog@dung.si

 

»Vabimo vas, da razširite glas o našem programu in čeprav naših storitev morda ne potrebujete, pridite na obisk – zagotavljamo vam, da skuhamo najboljšo kavo daleč naokoli. Poleg tega pa vabljeni vsi, ki bi lahko s svojo ustvarjalnostjo in toplino oplemenitili nas čas. Prav vsakega obiska smo izjemno veseli,« še sporočajo zaposleni s Hiše dobre volje Ajdovščina.

 Srečno, novim prostorom na pot!

t