Oktober – mesec požarne varnosti

datum: 05.10.2022
kategorija: Novice

V regijskem Logističnem centru Civilne zaščite je včeraj v sklopu meseca požarne varnosti potekal dogodek, na katerem so bile predstavljene novosti v gasilski tehniki ter posvet na temo električnih baterij. Letos mesec požarne varnosti poteka pod sloganom: »Tudi baterije lahko zagorijo, preprečite požar baterij«. Dogodka so se udeležili gasilci iz GRC Ajdovščina, pripadniki prostovoljnih gasilskih društev iz Ajdovščine in Vipave ter drugih društev iz regije.

tMesec požarne varnosti pripravljajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Združenje slovenskih poklicnih gasilcev. Akciji so se pridružili tudi ajdovski gasilci, ki so imeli včeraj v regijskem Logističnem centru Civilne zaščite dogodek s predstavitvijo novosti gasilske tehnike. Vsako opremo je bilo moč tudi preizkusiti in se na ta način podrobneje seznaniti z njeno učinkovitostjo in uporabnostjo. Predstavljene so bile naslednje tehnike: prikaz gašenja požara z visokotlačnim gasilnim sistemom, prikaz prezračevanja objektov, uporaba termovizijske kamere, uporaba baterijskega hidravličnega orodja idr. Imeli so tudi predstavitev dveh vozil na električni pogon (VW ID.3 in Renault Megane E-tech). »Poudarek je bil predvsem na varnostnem vidiku in sistemih, ki jih kot prvi posredovalci tmoramo poznati v primerih posredovanj ob nesrečah električnih vozil,« izpostavlja direktor GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik. Zanimivost je bila tudi predstavitev reli vozila, še zlasti s poudarkom na varnostnim sistemih, ki jih imajo dirkalni avtomobili. Gasilci namreč aktivno sodelujejo na vseh večjih hitrostnih preizkušnjah na našem območju z namenom zagotavljanja požarnega in prometnega varovanja. Posebno pozornost so na srečanju namenili tudi uporabi naprav z litij-ionskimi baterijami. Namen projekta je osvestiti prebivalce, kako varno uporabljati naprave z litij-ionskimi baterijami, kako z njimi ravnati, jih shranjevati, upoštevati navodila glede polnjenja naprav in kako ustrezno ukrepati v primeru, če do požara pride, so pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje.

zLitij-ionske baterije sicer med drugim najdemo v mobilnih telefonih, tablicah, prenosnih računalnikih, kamerah in igračah, vse več ljudi pa uporablja tudi vozila na električni pogon, kot so skiroji in električni avtomobili. Da bi jih varno uporabljali, je treba upoštevati nekaj preventivnih nasvetov. Naprav tako ne smemo polniti brez naše navzočnosti ali ponoči, naprave pa med polnjenjem ne smejo biti pokrite ali v bližini gorljivih predmetov. Več podrobnosti o projektu in napotkih, kako preprečiti požar baterij, najdete na tej povezavi.