Dan lokalnih sirov na Ajdovski tržnici

datum: 04.10.2022
kategorija: Novice

Dnevi se krajšajo, jesen nam prinaša več časa za druženje, tudi ob okusnih prigrizkih. Druga sobota na Ajdovski tržnici bo zato v znamenju odličnih lokalnih sirov. Domači sirarji bodo predstavili svoje izdelke, ki jih bomo lahko okušali skupaj s koščkom domačega kruha in s ščepcem drugih domačih dobrot.

siriNa Ajdovski tržnici lahko vse od njene prenove z veseljem opazujemo, s koliko truda in vztrajnosti nas lokalni ponudniki redno oskrbujejo z domačimi pridelki in izdelki. Letošnje poletje nas je narava resno opozorila, kam nas vodijo klimatske spremembe. Na naši tržnici pa smo kljub ekstremni suši lahko ob torkih, četrtkih in sobotah vedno našli svežo zelenjavo in sadje, mleko in mlečne izdelke, suhe mesnine, kruh, zelišča in še marsikaj. Stalni ponudniki so s svojimi nasmejanimi obrazi in dobro založenimi pulti pravi zaščitni znak Ajdovske tržnice, ki so jo to poletje redno obiskovali tudi turisti.

Za nas, ki živimo v teh krajih, pa postaja nepogrešljiva Druga sobota na Ajdovski tržnici, ko poleg običajne ponudbe tržnico obogati tudi posebno dogajanja. Septembra nam je načrtovano dogajanje žal odpihnila premočna burja, tokratna Druga sobota pa nas 8. oktobra med 9. in 11. uro vabi na okušanje sirov. Čeprav pridelava mleka v Vipavski dolini ne sodi med pomembne kmetijske dejavnosti, imamo pri nas kar nekaj odličnih sirarjev. Kravji siri in večji del leta tudi kozji ter ovčji siri prinašajo na naše mize posebno razkošje in bogatijo izbor lokalno pridelane hrane.

Razmišljate, kaj postaviti na mizo ob obisku prijateljev, za bogat nedeljski zajtrk ali ob večerih, ko se oglasi tista želja po še enem prigrizku? Pridite na Ajdovsko tržnico in poskusite različne sire lokalnih sirarjev, ki znajo tudi svetovati, kako sire uživati in jih spajati z drugimi sestavinami ali jedmi. Poleg ponudbe in pokušine sirov boste na stojnicah Ajdovske tržnice kot vedno našli tudi ponudbo sveže zelenjave in sadja, domačih suhih mesnin, sadnih in zeliščnih izdelkov ter drugih dobrot, pridelanih in izdelanih v naših krajih.

Druga sobota na Ajdovski tržnici postaja tudi vse bolj obiskan družabni dogodek. Zato pridite, pripeljite svoje otroke, povabite prijatelje in skupaj uživajte v lokalnih okusih. S tržnice boste lahko odšli s polno vrečko dobrot, ki vam bodo lepšale konec tedna in prihodnje dni. Se srečamo na tržnici!

URNIK TRŽNICE

torek       8.00–13.00

četrtek    7.00–12.00

sobota     7.00–12.00

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/