Portreti z Ajdovske tržnice: Marija Ukmar

datum: 02.10.2022
kategorija: Novice

"Ljudje iščejo domače," večkrat poudari Marija Ukmar, ki jo že 28 let srečujemo na tržnici v središču Ajdovščine. Morda najbolj znan obraz izza ajdovskih stojnic skromno in tiho pričaka vsakega kupca. V vsakem vremenu. "Dokler bo zdravje, bom prihajala," pove in ne skriva, da to počne z velikim veseljem.

Malnarjeva kmetija z roba Krasa, le nekaj ovinkov stran od Vipavske doline, ki je ime dobila po nekdanjem mlinu na Branici, je pred približno tridesetimi leti začela gojiti jagode. Danes gojijo dobesedno vso zelenjavo, ki uspeva v naših krajih. V vseh letnih časih lahko na stojnici njihove kmetije najdemo svežo, sezonsko zelenjavo, domača jajca in tudi njihovo vino.

 

Gospa Marija, kako ste začeli?

Kar smo pridelali, je bilo treba prodati, pa sem prišla v Ajdovščino. Na začetku me je bilo sram prodajati, ni bilo enostavno, a sem vztrajala. Zdaj pa mi ni nič težko, tu sem in čakam na stranke, tudi takrat, ko jih je res malo.

Povejte nam kaj o svojih strankah. Najbrž jih vse poznate.

Ja, skoraj vse poznam. Imam veliko stalnih strank, zato največkrat že vnaprej vem, kaj bodo kupile. Poznajo našo ponudbo in če slučajno nimam vsega, kar iščejo, mi naročijo. Trikrat na teden pridem na tržnico, že vsa leta sem skoraj na istem mestu, zato me ni težko najti. Edino pozimi, ko je res slabo vreme, včasih ostanem doma.

Vaša stojnica je vedno lepo založena. Kaj vse ponujate?

Skozi vsa ta leta smo počasi širili našo ponudbo. Pred leti smo opustili rejo prašičev. Na njivah, kjer smo prej pridelovali krmo, zdaj gojimo zelenjavo. Vsako leto še kaj dodamo. Letos smo začeli gojiti tudi brstični ohrovt. Imamo rastlinjak, zato imamo poleti lep paradižnik in kumare, pozimi pa svežo špinačo, solato in motovilec. Veliko pridelamo zimskega radiča, spomladi tudi šparglje. Precej prodamo tudi doma, ljudje pridejo od vsepovsod. Letos bomo postavili še en rastlinjak, da bo naša zelenjava še boljše uspevala. Vsi iščejo domačo, lepo zelenjavo.

Na vaši kmetiji jo znate pridelati, zato ste si pridobili zaupanje strank.

Ja, res je, zaupanje ni bilo kar podarjeno. Veste, nekatere stranke so celo prišle k nam na kmetijo samo zato, da bi se prepričale, če res sami pridelamo vse, kar prodajam. Sveže in domače pridelke ljudje vedno bolj cenijo. Ob sobotah je zanimivo opazovati, koliko mladih staršev pride z majhnimi otroki, z vozički, ker hočejo dobro zelenjavo za svoje otroke. Stranke so zelo različne. Nekaterim se zdi vse predrago, nekateri pa sploh ne vprašajo za ceno.

Rekli ste, da je vas je bilo na začetku sram prodajati. Tudi danes ne vabite strank z besedami ...

(smeh) Ne, to pa ne. Ljudi pustim, da sami izberejo. Če kaj vprašajo, povem. So dnevi, ko ne prodam prav veliko, ob sobotah pa pride več ljudi.

Vas je prenova Ajdovske tržnice razveselila?

Ja, seveda. Vse je lepše, pozimi bom lahko pod streho in na toplem. Tudi več ljudi prihaja. Jaz sem že prej rada prihajala v Ajdovščino in bom vztrajala, dokler mi bo zdravje dopuščalo.

 

 D