Študentje so se mudili na ogledu dobrih praks

datum: 30.09.2022
kategorija: Novice

Ajdovščina je bila v dveh dneh gostiteljica terenskega študijskega foruma Biotehniške fakultete, ki se ga je udeležilo 30 študentov. Seznanili so se s poslovanji naših uspešnih podjetij kot tudi start-upov. Dogodek je zaokrožila okrogla miza na temo agroživilstva in z njim povezanih vprašanj, na kateri je sodeloval tudi župan Tadej Beočanin.

6Nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu EIT Food Hub Slovenija, ki deluje pod okriljem Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je organiziralo dvodnevni terenski študijski forum DEEP DIVE VIPAVSKA DOLINA 2022. Študentje so prvi dan obiska obiskali uspešna ajdovska živilska podjetja, Mlinotest, Fructal, Incom, svoj obisk pa nadaljevali v Drevesnici Bilje ter pobližje spoznali delovanje podjetij, v delavnicah pa iskali rešitve in izboljšave. V Vipavskem Križu so se srečali s predstavniki občinske uprave, Regijske razvojne agencije ROD in drugimi uspešnimi start-up podjetniki s področja agroživilstva. V Škofijski gimnaziji Vipava so imeli še delavnico podjetništva, v Hiši mladih v Ajdovščini pa javni forum Vipavsko agroživilstvo: kje, kam, kako? Na okrogli mizi so o možnostih razvoja kmetijskega in živilskega sektorja v Vipavski dolini sodelovali župan Tadej Beočanin, dekanja Biotehniške fakultete Marina Pintar, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon, predsednik zbornice Kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec, direktor podjetja Tosla Primož Artač in direktorica RRA ROD Brigita Habjan Štolfa. Občina Ajdovščina je bila predstavljena kot nosilka številnih dobrih praks. Profesorica Marina Pintar je izpostavila, da je Občina Ajdovščina kot prva izdelala strategijo kmetijstva prilagajanja na podnebne spremembe. S številnimi inovacijami pa prednjačijo tudi naša lokalna podjetja, ki ime Ajdovščine ponašajo daleč izven njenih meja. Dogodek je povezal ključne akterje vipavskega agroživilstva, aktiviral mlade in spodbudil javno razpravo o možnostih razvoja kmetijskega in živilskega sektorja.

zŽupan Tadej Beočanin je izpostavil, da je študijski forum odlična priložnost za soočenje raznolikih pogledov na razvoj kmetijstva v Vipavski dolini. »Današnja okrogla miza je prinesla tehten razmislek o trenutnih razmerah v kmetijstvu, tudi suši in poplavah, ki ob močni burji kmetom ne prizanašajo. Pomemben del pa nosi tudi čimprejšnja vzpostavitev namakalnega sistema, ki bo obstoj in razvoj kmetijstva omogočila, ne zgolj za trenutne potrebe, pač pa za vse naše zanamce,« je misli ob zaključku okrogle mize strnil župan Tadej Beočanin. Poleg vzpodbudnih zaključkov z okrogle mize, se je med študenti nabralo kar nekaj inovativnih idej, kako v prihodnje razmišljati izboljšati položaj kmetijstva in izkoristiti naravne danosti, kot jih denimo sama po sebi ponuja Vipavska dolina.