Poslanica župana Tadeja Beočanina ob novem šolskem letu, 1. september 2022

datum: 01.09.2022
kategorija: Novice

1. september 2022, Dobravlje

Drage šolarke in šolarji, dijakinje in dijaki, učiteljice in učitelji, profesorice in profesorji, ravnateljice in ravnatelja, tehnični in strokovni delavci v šolah, dobrodošli nazaj v šolah. Naj se novo šolsko leto prijetno začne, odlično teče in zmagovito zaključi!

Spočiti in polni pričakovanj danes sedate v šolske klopi ter se podajate novemu znanju naproti. Zagotovo ste se že veselili ponovnega snidenja s sošolci in učitelji. Naj bo vstop v šolo prijeten še zlasti za prvošolke in prvošolce, ki letos prvič prestopate osnovnošolski prag. Le pogumno! Prepričan sem, da so vam brezskrbne poletne dogodivščine dale dovolj zagona za uspešen korak v novo šolsko leto.

Bodite vedoželjni, pogumni in odločni v iskanju novih znanj, saj je prav znanje mogočno orodje, ki odpira marsikatera vrata. Spoštujte profesorje, učitelje in starše ter izkoristite njihovo znanje in izkušnje. Okrepite prijateljstva in poiščite nova, saj je vsak trenutek lepši, če ga lahko s kom delimo. Bodite aktivni in pomagajte tistim, ki potrebujejo vašo pomoč – doma, v šoli in v skupnosti. Vse to vas bo izoblikovalo v trdno osebnost in iz vas naredilo velike ljudi, ki vedo, kaj hočejo. Prav mladih, ki si želijo spreminjati sveti na bolje, si želi naša skupnost. Zato vztrajajte pri svojih vizijah, negujte svoje talente in izkoristite vse priložnosti, ki so vam ponujene. Vedno ne bo lahko, toda kdor vztraja, zmaguje. Iz šole boste izšli kot zmagovalci, če boste sledili svojim željam in ciljem, če boste znali uveljaviti svoje darove, talente, pa tudi sanje.

Šola niso samo obveznosti, ocene, učenje, domače naloge. Šola je tudi prostor druženja, srečevanja, je dom ustvarjalnosti in mnogoterih priložnosti. A ne gre vedno vse, kot si želimo. Tako kot v življenju so tudi v šolskih klopeh vzponi in padci. A važno je, da šolo sprejmete kot prijetno življenjsko popotnico, nikakor pa ne zgolj kot obvezo. Še zlasti pa je pomembno, da se v šoli počutite sprejeto in varno. Zato bodite strpni, sodelujte, spoštujte drug drugega. Tudi pomagajte drug drugemu. Ni vsem enako lepo. Življenje izziva na različne načine, zato je prav, da si prisluhnemo in sprejemamo drug drugega. Če pride do težkih življenjskih preizkušenj, povejte na glas, kajti šola ni samo šola za znanje, je tudi šola za življenje – prostor varnosti in sprejetosti.

Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki!

Želim vam uspešno šolsko leto, naj bo polno novih doživetij in osvojenih znanj. Ne pozabite, trud se vedno izplača, znanje pa ostaja z nami za vse življenje. Poskrbite zase, za svoje zdravje in dobro počutje ter pogumno in vedoželjno novemu znanju na pot. Naša lokalna skupnost bo še naprej kovala priložnosti za uresničevanje vseh vaših talentov.

Uspešen začetek novega šolskega leta in obilo zagona želim tudi vsem šolskim delavcem, profesoricam, profesorjem, učiteljicam, učiteljem, ravnateljicam in ravnateljema. Vaše delo v skupnosti je neprecenljivo!

Srečno!

Tadej Beočanin, župan