V pričakovanju prvega šolskega dne

datum: 31.08.2022
kategorija: Novice

Vozniki, previdno! Otroci so v prvih šolskih dneh še precej razstreseni, zato moramo odgovorno ravnati odrasli!

Skozi vrata ajdovskih osnovnih šol se bo letošnjega 1. septembra zapodilo 2199 učenk in učencev, 61 več kot lani. Posebne dobrodošlice bo deležnih vseh 252 prvošolcev (lani 225), za 205 (lani 195) devetošolcev pa bo 1. september še zadnjič prvi osnovnošolski dan.

Največja šola po številu učencev ostaja OŠ Danila Lokarja, ki jo bo v letošnjem šolskem letu obiskovalo 759 šolarjev, 20 več kot lani. Sledi OŠ Dobravlje s 546 učenci, nato OŠ Šturje, kamor je vpisanih 530 šolark in šolarjev, tudi na teh dveh šolah v primerjavi z lansko sezono beležijo več učencev. OŠ Col bo letos obiskovalo 6 učencev več kot lani, skupaj torej 186, OŠ Otlica pa eden manj, letos jih bo skupaj 66. Krepi se tudi Waldorfska šola, ki jo bo v letošnjem šolskem letu obiskovalo 112 otrok. Povečan vpis beležijo na Srednji šoli Veno Pilon, ki jo je lani obiskovalo 491 dijakinj in dijakov, letos pa jih je za dober razred več, predvsem na račun gimnazijskega programa – letošnji prvi letnik bo obiskovalo 61 dijakinj in dijakov, medtem ko jih je bilo lani 29. 

Čas med počitnicami so po šolah izkoristili za posodobitve in prenove. Tako so med drugim v telovadnici OŠ Dobravlje prenovili parket, uredilo se je še več manjših posodobitev prostorov, tudi po podružničnih šolah. Na Osnovni šoli Danila Lokarja so se razveselili odobrenih sredstev za okenska senčila, ki jih v teh dneh nameščajo - prav danes bo nameščena še zadnja. Iz občinskega proračuna se je sredstva namenilo tudi za urejanje ploščadi pred Osnovno šolo Otlica. Po več šolah, med drugim v Dobravljah, na Colu in v Šturjah pa se je klimatiziralo več učilnic.

Naj bo prvi šolski dan prijeten, šolsko leto pa polno novih prijateljev, osvojenega znanja in prijaznih odnosov.