Preklic velike požarne ogroženosti v naši občini

datum: 29.08.2022
kategorija: Novice

Z današnjim dnem je preklicana velika požarna ogroženost naravnega okolja v naši občini, ki je veljala vse od 21. junija.

Deževje tega konca tedna je ohladilo ozračje ter napojilo presušeno zemljo in rastlinje. Tudi v prihodnjih dneh so napovedane padavine, strahu pred požari v naravi ni več. Župan Tadej Beočanin je danes podpisal sklep o preklicu velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki je na območju naše občine veljala vse od 21. junija. Verjetno gre za najdaljše obdobje razpisa požarne ogroženosti, ki je trajalo nepretrgoma več kot dva meseca skupaj. Ves ta čas so na terenu dežurali gasilci - nekaj kršitev so sicer zaznali, vendar je poletje v Ajdovščini minilo brez večjega ognja. Ukrep prepovedi kurjenja je bil torej na mestu, predvsem pa učinkovit. 

Podobna poletja, kot smo ga doživeli letos, nam strokovnjaki obljubljajo tudi v prihodnje. Torej se velja vnaprej pripraviti na sušno in vroče obdboje. Predvsem pa bodimo premišljeni in se obnašajmo odgovorno - kurjenje ognja v naravi ni nikoli priporočljivo, ne zgolj zaradi možnosti požara, pač pa tudi zaradi onesnaževanja zraka. Posušen zeleni odrez in druge vrtne odpadke ali šaro, ki se jo želite znebiti, je bolj zdravo in varno odpeljati na deponijo, kot pa kuriti na vašem dvorišču. Naj opozorimo še, da je na območju naše občine v naseljih z odlokom prepovedano kuriti na prostem. 

Blagodejno deževje je osvežilo naravo, tudi vinograde, kjer se že zbirajo bendimači. Ta teden bodo mokri, zato pa bodo grozdi bolj sočni. Nato pa nam vremenoslovci obetajo lepo jesen. 

Sklep o preklicu požarne ogroženosti na območju občine Ajdovščina