Počitnice se iztekajo, naj bo pot v šolo varna!

datum: 29.08.2022
kategorija: Novice

Še nekaj kratkih počitniških dni je preostalo, šole pa so že v pričakovanju nadobudnih učenk in učencev. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna, vsako leto poskrbijo policisti, ki izvajajo različne aktivnosti, za varnost šolarjev prvi teden na šolskih poteh v ajdovski občini pod okriljem projekta Varna pot v šolo v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina skrbijo tudi prostovoljci. Srečno in varno vsem šolarkam in šolarjem!

Prvi teden bodo za varnost šolarjev na šolskih poteh skrbeli prostovoljci. Opozarjali bodo voznike na večje število otrok na prometnih površinah, predvsem pa skrbno pazili na šolarje, ki bodo v prvih dneh še nekoliko počitniško raztreseni. Dežurali bodo v času prihodov in odhodov iz šole, na prehodih za pešce na območju mesta Ajdovščina, ki so del šolskih poti, pa tudi ob prometnicah mimo osnovnih šol v Lokavcu, Dobravljah, Črničah, na Otlici in Colu … Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina se zahvaljuje prostovoljcem iz Društva upokojencev Ajdovščina, Planinskega društva Ajdovščina, RKS-OZ Ajdovščina, Društva invalidov Ajdovščina – Vipava, Občine Ajdovščina in posameznikom. 

Staršem otrok, ki bodo letos prvič sami na šolskih poteh, svetujemo, naj to pot večkrat prehodijo skupaj s svojimi otroci ter jih še posebej opozorijo na pravilno ravnanje in morebitne prometne pasti. Staršem, ki otroke vozijo v šolo, pa polagamo na srce in razum, naj na šolskih parkiriščih upoštevajo prometni red, predvsem pa varnost – naj ne ustavljajo na avtobusnih postajališčih ali na cesti, otrok naj iz avtomobila izstopa na varni strani, naj si vzamejo raje več časa za prevoz otroka v šolo, z manj nestrpnosti bo več varnosti. Vsi tisti šolarji, ki ste spretni na kolesu, se lahko po varni šolski poti odpravite tudi s kolesom. Občina Ajdovščina v zadnjih letih mnogo vlaga v celovito izgradnjo površin za kolesarje in pešce, ki omogočajo udeležencem v prometu izbiro kolesarjenja ali hoje – bodisi v službo, šolo ali po opravkih. S tem poskrbite za aktiven življenjski slog, obenem pa veliko pripomorete tudi k zmanjšanju prometne konice, pa še okolje vam bo hvaležno!