Popotnikom vedno bolj prijazne Vertovčeve poti

datum: 28.08.2022
kategorija: Novice

Lepo urejeno središče vasice Potok s počivališčem, prenovljeno inofo-tablo in pitnikom.

Po dveh ducatih let rednega vzdrževanja in stalnega opremljanja so danes Vertovčeve poti ena najbolje opremljenih pohodniških tur pri nas. Pred 20. pohodom po Vertovčevih poteh, ki bo letos v nedeljo, 20. novembra, je Društvo Matija Vertovec prenovilo dve turistično-informacijski tabli, s pomočjo participativnega proračuna Občine Ajdovščina Moja pobuda pa so na petih ključnih točkah ob poti postavljeni pitniki.

Prenovljeno tablo sta odkrila oblikovalka Polona Ipavec in najbližji sosed ter aktiven član društva Matija Vertovec, Cvetko. Petkov sestanek upravnega odbora Društva Matija Vertovec je bil priložnost za slovesno odkritje dveh novih pridobitev v zaselku Potok. Na križpotju sredi vasice, kjer Vertovčeva pot zavije proti Jakulinom, je ob obstoječi mizi s klopmi postavljen še pitnik. Oboje stoji na zasebnemu zemljišču, hvala lastniku, ki je prijazno dovolil postavitev. Nasproti vabljivemu senčnemu počivališču za pohodnike, na drugi strani poti, pa se blešči prenovljena informativna tabla, ki opozarja na zanimivosti iz preteklosti in narave tega drobnega zaselka v zavetju Vipavskih gričev. Tabla je opremljena z novimi fotografijami in povzema besedilo prejšnje, Pitnik stoji na zasebnem posestvu, odkril ga je lastnik Stanko, ki je prijazno odstopil prostor pohodnikom. katerega avtor je Stanislav Bačar. Oblikovala jo je Polona Ipavec, prav tako kot tisto za Uhanje, ki čaka le še na namestitev. Pitnik pa tu že služi svojemu namenu – ob reki Vipavi v Uhnjah se namreč srečuje več pohodnih poti, v poletni vročini je bilo zelo priljubljeno potepanje ob novo-vzpostavljeni naravoslovni poti ob Vipavi, ki se v Uhnjah sreča z Vertovčevo potjo. Postavljenih je že vseh pet pitnikov ob poteh: na Planini, v Potoku, na Vertovčah, v Uhanjah in na Ustjah. Stojijo na ključnih mestih, Pitnik na Vrtovčah običajno ob info-tablah ali ob počivališčih. Tudi na pogled so lični, oblečeni v les, da v naravnem okolju preveč ne izstopajo. Voda pa teče iz tistih tradicionalnih pipic, tako da si jo pohodniki brez težav natočijo v svoje stekleničke. Naložba v pitnike na Vertovčevih poteh je financirana preko projekta participativnega proračuna Občine Ajdovščina Moja pobuda. 

Petkov sestanek članov upravnega odbora Društva Matija Vertovec pa je bil posvečen konkretnim pripravam na jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh, ki že dve leti čaka na svojo izvedbo. Lonček Društva Matija Vertovec bo na prodaj na izhodišču poti, še bolje pa bo, če pridete s svojim lončkom. Prva nedelja po martinovi nedelji bo letos 20. novembra. Tako člani, kot tudi ponudniki in prebivalci vasi, skozi katere tečejo poti, že komaj čakajo na izvedbo, časa za priprave je bilo tokrat več kot dovolj. Ob pridobitvah, za katere je poskrbelo društvo, so poti bogatejše tudi zaradi aktivnosti krajevnih skupnosti in prebivalcev – kar na dveh mestih, na Planini in ob poti mimo Ostrega vrha, so nameščene fitnes naprave, na križpotju na dnu poti pa bo pohodnike mamila info-tabla z opisom poti okoli Gaberij... Program pohoda bo letos še posebej bogat, kot običajno bo dobro poskrbljeno za varnost pohodnikov, pa tudi za ponudbo tako ob poti kot na koncu, pod mogočnim hrastom. Pri oglaševanju pa se bo posebno skrb namenjalo pobudi za čim manjšo rabo embalaže za enkratno uporabo. Društvo ima v ta namen pripravljene lončke iz rostfraja, ki imajo namesto ročaja priročen karabin, da je lonček mogoče obesiti na nahrbtnik. Na dan pohoda bodo na prodaj na začetku poti, predvsem pa bo društvo promoviralo pobudo, naj pohodniki na pohod pridejo s svojim lastnim lončkom.

Vertovčeve poti so dobro označene in pohodnikom prijazno opremljene – dovolj je točk za počitek, kjer si je odslej mogoče odžejati s hladno hubeljsko vodo, veliko je informacij o krajih, skozi katere gredo… Po njih se je lepo sprehajati v vseh letnih časih, po celotni krožni poti ali pa zgolj po delu poti. Organiziran jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh pa bo v nedeljo, 20. novembra.