Prenova vodovodnega sistema

datum: 26.08.2022
kategorija: Novice

Že od januarja naprej potekajo dela v okviru enega največjih vodovodnih projektov v naši občini – Celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk, ki ga v veliki meri sofinancira Evropska unija. Pri Vodarni Hubelj sta že zgrajeni dve celici, dela na Vodovodu Skuk so pretežno zaključena, na Podkrajskem priključku pa se nadaljuje polaganje cevi iz Višenj proti Beli.

Celica za vodohran pri vodarni Hubelj. logo

 

 

 

 

 V letošnjem vročem in suhem poletju se je ponovno izkazalo kako dragocena je voda. Obstoječi vodovodni sistem Hubelj je za razliko od mnogih po državi sicer zdržal, vendar pa smo morali z vodo varčevati. Problematična so bila jutra in večeri, ko se beleži največja poraba, saj obstoječa vodarna nima prostora za dovolj zaloge.

Projekt celovitega hidravličnega uravnoteženja bo to težavo rešil s tremi celicami za akumulacijo vode, v vsaki bo lahko hranjenih 1000 kubičnih metrov čiste pitne vode. Za izgradnjo zalogovnika vode je Od Višenj proti Beli polagajo cevi. bilo potrebno pri vodarni najprej urediti mogočno pilotno steno. Zgrajeni sta tudi že dve celici, v teh dneh pa se pričenja izkopavanje gradbene jame  za tretjo.

Tudi povezava vodovodnih sistemov Hubelj in Skuk je tik pred zaključkom, trenutno se že pridobiva dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja. Izvedena je povezava skozi Slokarje, jeseni se nadaljuje izgradnja priključkov na komunalno in vodovodno omrežje.

Dela tečejo po načrtu tudi na Gori, na vodovodnem sistemu Podkraj - Višnje. Vodohrana sta bila zgrajena že spomladi. Cevi pod cesto Višnje – Col so že položene, cesto pa se bo v kratkem  asfaltirala. Na trasi med Višnjami in Belo je že izkopan jarek, v teh dneh polagajo cevi, nato se bodo tudi tu pričela zaključna dela. 

Logo_EKP_kohezijski_sklad_SLO_slogan.jpg

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada.