Ajdovska urgenca z novo okrepitvijo

datum: 03.08.2022
kategorija: Novice

Nedavno se je ekipi ajdovske Nujne medicinske pomoči pridružila nova članica. V svetu zdravstva je nova okrepitev že precej dobro poznana, saj sodi med zelo zaželene člane zdravstvenih ekip. Gre namreč za lutko Ančko, ki se uporablja za namene zdravstvenega izobraževanja in ki je danes tako tehnično dovršena, da je skorajda živa.

V okviru projekta Crossit Safer, sofinanciranega iz programa Interreg V-A Italia-Slovenija, se je v veliki meri opolnomočilo lokalno zdravstvo. Ena zadnjih pridobitev je tudi lutka za namene izobraževanj, ki se uporablja na različnih strokovnih izobraževanjih in tečajih oskrbe kritično bolnih. Ajdovska NMP sicer vsak mesec organizira tudi interna strokovna srečanja, namenjena poglobljenemu utrjevanju znanja določenih nujnih stanj. Omenjena interna izobraževanja tečejo v obliki predavanj in praktičnih vaj na lutki, kjer se odvijajo različni scenariji oskrbe kritično bolnega oziroma poškodovanega bolnika. Zdravstveni dom je lutko za namen vaj imel že pred novo pridobitvijo, vendar je bila ta starejše produkcije, bila je dotrajana in brez nekaterih funkcij, ki bi še dodatno pripomogle k obnavljanju znanja določenih veščin na varen način. Nova lutka, ki omogoča vse želene funkcije, je tako ne le odlična pridobitev za urgentni kolektiv, temveč zagotovo tudi pridobitev za širšo skupnost, saj bodo z njo lahko sodelovali na skupnih vajah z gasilci, prvimi posredovalci in navsezadnje tudi z laiki.

 

Lutka, ki jo bolje poznamo pod domačim imenom Ančka, pa ima tudi zanimivo zgodovino. Gre namreč za zgodbo francoskega dekleta, ki so jo okrog leta 1880 utopljeno potegnili iz Sene. Njeno truplo je bilo nato prenešeno v pariško mrtvašnico, kjer je eden od tamkajšnjih zaposlenih njen obraz upodobil v mavcu, od tam pa je našla pot k nadaljnjim upodobitvam, vse dokler je ni leta 1960 v obliki medicinske lutke za vedno ovekovečil norveški proizvajalec igrač in zdravstvenih pripomočkov Asmund Laerdal. 

crossit

Projekt sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italia Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.