Pospravite fige za svojim konjem!

datum: 18.07.2022
kategorija: Novice

Konjske fige na kolesarski stezi iz Lokavca proti Ajdovščini.

Konjeništvo je nadvse priljubljen hobi, tudi v Ajdovščini. Je pa treba vzeti v zakup, da je potrebno za hišne ljubljence, tudi če so nekoliko večji, poskrbeti. Sem sodi tudi pospravljanje konjskih fig za njimi, še posebej, kadar jih spustijo na pravkar asfaltirano kolesarsko stezo.

Konjeništvo v naših krajih ima bogato tradicijo. Furmani iz Lokavca, Budanj in drugih vipavskih vasi so oskrbovali dobršen delež dežele z vinom, sadjem, vozili jambore in led v Trst … Furmansko tradicijo danes ohranjajo konjeniška društva. Vse več pa je ljubiteljev konj, ki te plemenite živali radi jezdijo. Vipavska dolina ponuja odlične terene za ježo in dobre možnosti za razvoj te rekreativne dejavnosti. Vendar pa je v obeh primerih (vprega ali konjenik) potrebno poskrbeti za »posledice« - tako kot za ostalimi hišnimi ljubljenci je tudi za konjem potrebno pobirati njegove fige. V zadnjem času se namreč na javnih poteh, še posebej na novozgrajenih kolesarskih stezah, ki so priročne tudi za konjenike, pojavlja vedno več konjskih fig. Konj opravi veliko potrebno skladno s svojo velikostjo. Kup konjskih fig na asfaltu ni niti lep na pogled, niti ni prijetno s kolesom zapeljati vanj.

Odlok o javnem redu in miru ter zunanjem videzu naselij v občini Ajdovščina prepoveduje puščanje iztrebkov domačih živali na javnih površinah v mestu in na javnih pohodnih, rekreacijskih in drugih poteh. Če konjske fige na makadamski poti prek ajdovskega polja sprehajalci še nekako toleriramo, pa so tiste na asfaltnih površinah ogledalo velike nemarnosti lastnika konja.

Čeprav so odlične kot gnojilo, še posebej za balkonske rožice, so časi, ko so se mestne gospodinje teple za konjske fige, ki so ostajale za furmanskimi vozovi, minili. Ljubitelji in lastniki konj, konjeništvo je lep šport, vaš ljubljenec pa nadvse plemenita žival. Bodite plemeniti še vi, prosimo, pospravite konjske fige za vašimi ljubljenci z javnih površin.