Ajdovski gasilci hiteli na pomoč

datum: 18.07.2022
kategorija: Novice

Požar v okolici Lokvice na Krasu, fotografirano iz Bilj

Za nami je suh in vetroven konec tedna. Presušen Kras je zajel ogenj. Na pomoč so hiteli tudi prostovoljni in poklicni gasilci iz naše občine. Trenutno bijejo bitko z burjo, ki podpihuje požar. Opozarjamo, da na območju naše občine še vedno velja razglas velike požarne ogroženosti naravnega okolja!

V okolici vasi Lokvica na Krasu se gasilci še vedno borijo z ognjem, ki je sicer pod nadzorom, situacijo pa močno ogroža burja. Požar je izbruhnil le dan potem, ko so uspešno pogasili obsežen požar v soseščini, ob cesti v bližini Cerja. Včeraj zjutraj pa je zagorelo na območju Renškega vrha, najprej je gorelo v smeri proti vasi Temnica, nato pa je veter ogenj obrnil v drugo smer. Pri gašenju so pomagali tudi helikopterji, dva italijanska in dva slovenska – oba slovenska vojaška helikopterja sta na ajdovskem heliportu točila gorivo – ter letalo, ki ga je posodila Hrvaška. Na pomoč so odhiteli tudi ajdovski prostovoljni in poklicni gasilci. Včeraj so pomagali gasiti z vozili, 19 ajdovskih gasilcev je opravljalo nočno stražo, danes zjutraj jih je nadomestilo 17 spočitih fantov, ki bodo pomagali zaustavljati mogočen požar na Krasu. Trenutno se s požarom spopada preko 300 gasilcev.  

Gasilcem želimo uspešen boj z ognjem, da bi ga čimprej ukrotili in dokončno pogasili. Vreme jim tokrat ne bo pomagalo, saj je za ta teden napovedan še en vročinski val, dežja pa ni na vidiku. Pazite nase, ne izpostavljajte se pretirano soncu in visokim temperaturam, popijte dovolj tekočine, ne lotevajte se fizično zahtevnih opravil … Opozarjamo še, da na območju občine Ajdovščina še vedno velja razglas velike požarne ogroženosti naravnega okolja! V naravi je torej prepovedano uporabljati kakršenkoli odprt ogenj.