Vrtičkarstvo izboljšuje kakovost življenja

datum: 16.07.2022
kategorija: Novice

Vrtiček na Rusnah, ki ga obdelujejo stanovalci Hiše Malorca.

Tudi Hiša Malorca ima svoj vrtiček na Rusnah. Lepo je opazovati kako raste, užitek je pojesti hrano, ki jo človek sam pridela, pa vendar je vrtiček za stanovalce Malorce še bolj pomemben zaradi socialnih vezi, ki jih tu spletajo. Z veseljem objavljamo prispevek o vrtičku, ki so nam ga posredovali iz Hiše Malorca. Stanovalcem želimo, da bi jim vrtiček dobro uspeval in bogato obrodil, vas pa vabimo k branju.

Vrtički na Rusnah, pod trgovskim centrom na robu mesta. Pod nakupovalnim centrom Supernova je Občina Ajdovščina uredila 100 vrtičkov. Vrtički so nastali na zemlji, ki so jo preorali, razparcelirali in napeljali vodo. Vrtički so enotno zasnovani, nameščene so hišice za spravilo orodja, ob potki so klopi, da lahko posedimo, v planu so korita za pranje zelenjave. Svoj vrtiček je dobila tudi Hiša Malorca Ajdovščina.

Ko sva s sodelavko prvič odšli na naš vrt, sem imela cmok v grlu, saj sem videla prazno, nezasajeno površino. Spraševala sem se, a bomo zmogli, bo med stanovalci dovolj interesa, kajti sama imam doma vrt in vem koliko truda, dela in organizacije je potrebno vložiti, da vse lepo raste in tudi obrodi nekaj pridelka. Poskusimo, če ne bo šlo še vedno lahko vrtiček vrnemo, saj interesa je veliko, sva spodbujali druga drugo.

Najprej smo posadili maline in jagode, soseda nam je dala ribez, sledil je paradižnik, bučke, paprika, jajčevci, melone, lubenice... Nekaj sadik sva s sodelavko prinesli od doma, nekaj sadik in semen smo dobili in vrtiček se je počasi polnil. Posadili oziroma posejali smo tudi nekaj rož, ki so pomembne in koristne na vrtu, saj privabljajo čebele in druge žuželke, ki so potrebne za opraševanje, nekatere med njimi ( žametnice, kapucinke, ognjič ) odganjajo uši, polže in druge škodljivce. Opraševalci so ključnega pomena na našem vrtu, brez njih ni pridelka.

Nekateri stanovalci so pokazali velik interes in so pridno hodili zalivat in gledat, kaj je zraslo in obrodilo prve plodove. Najprej smo se posladkali z jagodami in malinami, sledili so ostali pridelki. Vsakega novega ploda smo se razveselili. Občudovali smo, kako vse raste in zori in ob rezultatih uživali in bili ponosni na svoje pridelke. S pridelavo zelenjave prihranimo, kar sicer ni povsem zanemarljivo vendar za naš program to ni ključno. Seveda je vse preprosto, ko nam drugi prinesejo in postrežejo obroke in se nam niti sanja ne, od kod in kako je prišla hrana. Ko imaš lasten vrt pa spoznaš, da prav nič, posebej pa hrana ni nekaj, kar bi prišlo samo od sebe, saj je potrebno veliko dela, da dobiš zdrav in lep pridelek.

Vrtički omogočajo druženje, spoznavanje novih ljudi, navezovanje novih stikov. Pomoč med vrtičkarji je pogosta. Od sosede smo dobili ribez in žametnice,  sposodili smo si zalivalno cev, dokler nismo nabavili svoje, zalivalko, ker smo jo pozabili. Soseda nam je zalivala čez vikend, ko smo bile zaposlene odsotne. Na vrtu sem srečala veliko znancev, poklepetali smo, si izmenjali mnenja, izkušnje, nasvete in čas je hitro minil. Vrtnarjenje je lahko tudi izvrsten nadomestek rekreacije. S stanovalci se peš odpravimo do vrta, kjer okopavamo, pulimo plevel, zalivamo. Vrtnarjenje je koristna izraba prostega časa pa tudi sredstvo, ki ljudi odvrača od slabih navad, zmanjšuje stres, je dobra sprostitvena tehnika, saj pomaga umiriti telo in duha.

 

Lucija Božič