Korak na poti k e-poslovanju

datum: 13.07.2022
kategorija: Novice

Brezpapirno poslovanje je kratkoročni cilj širše družbe nasploh. Tudi Občina Ajdovščina posodablja svoje poslovanje. Prav v teh dneh so k nekaterim postopkom, ki jih lahko urejate v naši hiši, dodane povezave do e-vlog na portalih eUprave ali SPOT.

Drobna pa vendarle dobrodošla sprememba, je uvedba nekaterih e-vlog za postopke, ki jih občanke in občani urejate na Občini Ajdovščina. Na ta način boste prihranili kak korak, precej časa, pa tudi kar nekaj listov papirja. Seveda je še vedno mogoče vlogo oddati po starem – na papirnatem obrazcu, ki ga najdete pri opisu posameznega postopka – vse naše tovrstne vloge imajo sicer možnost računalniškega izpolnjevanja, izpolnjeno pa morate nato natisniti, podpisati in dostaviti na vložišče.

Ker pa država preko portala eUprava in preko portala SPOT (Slovenska poslovna točka) nudi e-podporo tudi lokalnim skupnostim, je Občina Ajdovščina izkoristila možnost in na ta način uvaja e-vloge za postopke, ki se jih ureja na Občini Ajdovščina. Trenutno je tako že mogoče oddati e-vlogo za naslednje postopke:

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu ali posvojitvi otroka, preko portala eUprava;

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, spremembe lastništva ali uporabnika nepremičnine za napoved NUSZ lahko uredite z e-vlogo preko eUprave ali pa preko SPOT;

Lokacijska informacija, e-vlogo za izdajo lokacijske informacije lahko oddate preko portala eUprava;

Čezmerna obremenitev okolja s hrupom, e-vlogi za dovoljenje za prekoračenje obremenitve okolja s hrupom lahko oddate preko portala eUprava ali pa preko SPOT;

Obratovalni čas gostiln in kmetij, za ta postopek je na voljo e-vloga preko portala SPOT;

Zapora cest zaradi izvajanja del, e-vloga je na voljo prek eUprave ali pa preko SPOT.

Hkrati z oddajo e-vloge je po obeh poteh mogoče elektronsko poravnati tudi takso, kadar postopek to zahteva. E-vloge na obeh portalih lahko oddajajo le registrirani uporabniki. Ko storite ta prvi korak registracije, je vse ostalo precej enostavno, hitro in predvsem zelo varno.