Poletje v Ajdovščini

datum: 08.07.2022
kategorija: Novice

Še pod vtisom neverjetnega žura, ki je minuli konec tedna polnil ajdovski plac, pogledujemo naprej v poletje. Precej se bo dogajalo v središču mesta, pa tudi na obrobju in po vaseh. Spremljajte spletne napovednike! V nadaljevanju izpostavljamo nekaj vrhuncev.

plesLavričev trg bo skozi vse poletje živahen. Konec tega tedna bo ponovno v znamenju plesa in plesne glasbe. Plesni center ADC  že v drugo to poletje vabi na dopoldanske delavnice in večerne plesne in glasbene predstave. Ta vikend bo na sporedu sobotna dopoldanska delavnica o tolkalih z vsega sveta z Galom Furlanom in večerna plesna predstava Objemi drevo v izvedbi Katja Dance Company. V nedeljo dopoldan sledi zabava z Lucijo Čirović, zvečer pa Zgodba, ki se je morala zapisati v pravljico s Katjušo Kosovel in ADC-jem, nato pa še nastop pevke Nine Kosovel.   

 

filmskiV petek, 15. julija, v Ajdovščino prihaja Filmski teden Evrope. Na sporedu bosta dva filma po izboru domače poznavalke sodobne evropske filmske produkcije Mirjam Kalin. Ob 18.00 v Dvorani prve slovenske vlade družinski sinhronizirani film Čarobno potovanje na luno,  ob 21.30 pa na Lavričevem trgu norveški film Najbolj grozen človek na svetu. Vstop na prizorišče je brezplačen, pred večernim filmom bo na trgu pokušina domačega Peliconovega piva.

Ale v Pale.jpgTretji julijski konec tedna bo v znamenju novega ajdovskega glasbenega festivala, ki bo letos doživel drugo ponovitev. Ale v Pale 2022 prinaša predvsem veliko dobre glasbe – Joker Out, MRFY, Vazz, Jet Black diamonds … in bogat spremljevalni program. Skate park Ajdovščina, 23. julij, od 14. ure naprej, pravočasno si priskrbite vstopnico. 

Z avgustom se na Lavričevem trgu pričenja 2. ulični festival filma in umetnosti, s knjižnico pod sinjim nebom, umetniško tržnico, delavnicami, lutkovnimi, gledališkimi, filmskimi in plesnimi predstavami ter koncerti.  

KAŠev letni vrt se bo letos odvijal v Palah, na dvorišču MKC Hiše mladih. Pričenja se na zadnjo julijski konec tedna s Punk vikendom, nato pa bo pestro tudi ob vseh avgustovskih koncih tedna.

Bogato poletno dogajanje se napoveduje tudi v Vipavskem Križu. Glasbeno društvo Nova bo ob vikendih od konca julija pa vse do konca avgusta poživljalo utrip srednjeveške vasice z imenitnimi glasbenimi, filmskimi, gledališkimi in plesnimi dogodki. 18. in 19. avgusta pa bo v Križu potekal tudi Festival vin v organizaciji Zavoda za turizem Vipavski Križ.

Bogato dogajanje ob prazniku se napoveduje na Ustjah, letos namreč mineva okroglih 80 let od tragičnega dogodka, požiga vasi med drugo vojno, ki se ga vsako leto spominjajo s krajevnim praznikom. Obeležili ga bodo med 12. in 14. avgustom, s koncertom, športnimi igrami, proslavo, za zaključek v nedeljo popoldan pa napovedujejo veliko zabavo na plošči.

To so le nekateri od napovedanih dogodkov, zato vas vabimo, da spremljate naše napovednike in si izberete zabavo po svoji meri. Prav tako vabimo organizatorje – sporočajte nam vaše napovedi, objavili jih bom v spletnem koledarju dogodkov.