Ajdovščina in Vipava v skupnem projektu 'Medgeneracijski prenos znanja'

datum: 08.07.2022
kategorija: Novice

Obe zgornje-vipavski občini sodelujeta v operaciji, podprti s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, katere vodilni partner je LAS Vipavska dolina, ki ga upravlja Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Namen projekta je prenos tradicionalnih znanj in spretnosti mojstrov, ki se na račun tehnološkega razvoja pozabljajo, na nove generacije.

Izhodišče in navdih za operacijo je ajdovska Garaža, kjer se znanje že prenaša med generacijami. Operacija 'Medgeneracijski prenos znanja' bo uspešno zgodbo nadgradila in razširila. Bistvo novega evropskega projekta je prenos znanj in spretnosti starih mojstrov, ki zaradi tehnološkega razvoja hitro izginjajo, na mlade generacije ter na vse ostale, ki jih to zanima. Hkrati pa bo skupno delo tudi odlična motivacija za socialno povezovanje različnih generacij. V sklopu operacije bo ajdovska Garaža pridobila dodatno opremo, mesto Ajdovščina pa Medgeneracijski kreativni center. V Vipavi bo vzpostavljeno Medgeneracijsko središče Vipava, namenjeno srečevanju generacij v najširšem pomenu, uprava vipavske občine pa bo pridobila novega sodelavca za to področje. V programu centrov bo predvsem veliko različnih izobraževanj in usposabljanj, poudarek pa bo tudi na predstavitvi tehničnih poklicev za osnovnošolce višje stopnje iz celotnega območja LAS Vipavska dolina.

Celotna vrednost operacije je 356.361,32 evra, Evropski sklad za regionalni razvoj in država Slovenija bosta primaknila 224.844,26 evra nepovratnih sredstev. Odvijati se je začela 1. julija in bo trajala do 30. avgusta 2023.